Проф. Ивайло Христов: Стоя встрани в спора с Тео Ушев и критици на "Страх"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296090 www.24chasa.bg
Ивайло Христов в кадър от трейлъра

"Стоя встрани от този спор с Теодор Ушев и други критици, които не смятат, че моят филм "Страх" трябва да е българското предложение за "Оскар".  Абсолютно безсмислен е този спор. Дай Боже, филмът на Весето Казакова и на Мина Милева - "Жените да тръгне, попаднали са в особен поглед в Кан, добри ревюта има, супер е. Но някакси в българския народ и общността се създава впечатление, че ако този филм отиде, няма начин да не вземе "Оскар". А това не е така. Може би ако си приготвят 10 млн може би". Това каза проф. Ивайло Христов в студиото на "120 минути" по Би Ти Ви.

"Аз не смятам, че трябва да влизам в този разговор, защото нямам право да влизам в този разговор. Нито съм гледал филма на жените, не съм присъствал и на разговорите на комисията, това са решили, това стана. Аз също чета коментари по фейсбук, както и на Теодор Ушев, така и на Светла Ганева, на проф. Халачев и мога да се ориентирам толкова, колкото и вие. Всеки си има право на мнение.  Но въпреки това, че кажа, че това е спор по никое време, буря в чаша вода. Защото - кога ние най-накрая ще имаме филм за "Оскар", ами когато има пари, това е отговора", обясни още Христов, който подчерта, че има опит от филма "Каръци" и смята, че трябва да има много пари, за да стигне български филм изобщо до класиране.

"Видях едно изследване на Би Би Си, забравих името на журналиста, който си е направил труда да направи едно изследване - какви пари са необходими, за да попаднеш в номинация или да спечелиш и цифрата е 10 млн. Само една реклама на първа страница е 72 000 долара. Как да стане тук това?", пита Христов.

Повод за реакцията на преподавателят от НАТФИЗ е особеното мнение на аниматора Теодор Ушев, което той сподели във фейсбука си. В него Ушев казва, че се е провела "интересна и доста смислена" дискусия за номинираните филми. "Страх" е избран с четири гласа, останалите три са за "Жените наистина плачат". Ушев обяви избора за нелегитимен и посочва няколко извода, два от които бяха доста стряскащи: "Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети". И - "В България продължава да има системен расизъм, системен сексизъм и системен културен дениализъм".