СЗО праща експерт по кризисни медицински ситуации в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296111 www.24chasa.bg
Степента на заболеваемост в Букурещ за последните 14 дни достигна 16,27 на 1000 жители. Снимка: Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) изпраща в Букурещ експерт по спешните здравни ситуации, който ще остане в страната два месеца, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

Според обществената телевизия ТеВеРе организацията е взела безпрецедентно решение за намеса в решаването на здравната криза в Румъния.

Според цитираните източници експертът на СЗО, изпратен в Румъния, е американката Хедър Папоуиц.

ТеВеРе посочва, че представителката на СЗО ще започне разговори с румънските власти утре, когато ще се срещне чрез телеконферентна връзка с ръководството на Националния институт за обществено здраве.

От сряда експертът на СЗО ще започне посещения в страната, за да види какви са причините за увеличаването на броя на заразените, както и мотивите за ниското ниво на ваксинация.

Тя ще обсъди с румънските власти начина, по който организацията може да помогне на Румъния да преодолее кризата, която доведе здравната система почти до колапс, както и да даде тласък на ваксинационната кампания срещу COVID-19.

Зиаре отбелязва, че въпреки големия брой хора, които губят живота си ежедневно в резултат на коронавирусна инфекция, нарастващия брой пациенти в интензивни отделения и на рекордните нива на новите случаи, правителството е отказало да карантинира Букурещ и съседния окръг Илфов - зоната, която е най-тежко засегната от пандемията.

Степента на заболеваемост в Букурещ за последните 14 дни достигна 16,27 на 1000 жители, а в окръг Илфов - 16,83 на 1000 жители, сочат днешни данни.

Румъния е изправена пред недостиг на легла в интензивните отделения, а съседна Унгария й предложи помощ за лечение на пациентите в тежко състояние.

Днес още петима пациенти с COVID-19 от окръг Бихор ще бъдат прехвърлени в университетската болница в Дебрецен, Унгария. Досега общо 25 пациенти от Румъния са прехвърлени за лечение в съседната страна.