Министърът на енергетиката Андрей Живков: Няма да затворим централите до 2040, ще трансформираме региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296251 www.24chasa.bg
Андрей Живков

"Дали ще успеем ли да убедим Брюксел, че ще трябва да затворим въглищните централи през 2040 г. не е толкова важно, а по-важното е да убедим хората, които са заети в комплексите в тези региони, защото за тях е важно да имат яснота какво правим. Тук въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там да не нарушат социалното си положение. Това е нашата идея и тези хора да спрат да дишат този запрашен въздух, а да дишат по-чист въздух Т.е. ние не затваряме мините, а развиваме промишлен комплекс там, такъв, какъвто да им запази социалния статут, дори да го развие по-добре". Това каза в предаването "120 минути" по Би Ти Ви министърът на енергетиката Андрей Живков.

На въпроса какво предизвика ръста на цените на енергоносителите, той каза: "Това е взривното възстановяване на икономиката след коронавируса от една страна, първо в Америка, после в Азия и в Европа също, но Азия е един безкраен пазар на енерегоносители, който изведнъж се отпуши и това изигра ролята на вакуум, който дръпна една голяма част от втечнения природен газ, което пък създаде дефицит в Европа. От друга страна, покачването на въглеродните емисии, които пък засягат производителите на ток от въглища и така се насложиха няколко фактора и в края на краищата получихме ефекта на доминото и стигнахме до тези високи цени на енергоносителите. Дали ще има край на тези високи цени, не мога да кажа, мога да кажа най-ниското ниво, което миналата година е постигнало в цената на газа, но най-високата цена никой не може да предугади.

Да, преди две седмици имаше търг в АЕЦ "Козлодуй" и това беше една от мерките, които обявихме, че ще предприемем именно с цел големите производители да могат да купят еленергия за някакъв период от време. И вярно е, че имаше и чуждестранни фирми, които купиха, това не е незаконно. Но това, което ние направихме, за да ограничим този ефект, за да не се изнесе голямата част от електрическата енергия е че разбихме тези 300 мегавата на пулове по 10, за да може повече фрими да се включат и над 30 закупиха ел енергия", каза още Живков и допълни: "Ние сме 100% зависими от вноса на тази суровина, защото нямаме находища, ако имаме около 3,5 млрд от държавата, имаме около 0,2 млрд, който е наш вътрешен. Това обуславя и нашата зависимост изцяло от вносния газ. Това, което трябва да направим бързо и което не е направено 12 години е именно диверсификацията на доставките на газ", каза още министърът. 

"Битовите ни потребители са на регулиран пазар, т.е. цената на бита е регулирана това е един вид подкрепа за бита и да, испанците свалят данъци, но това минава през парламентарно решение. Ние като служебно правителство сме поставени в една дискомфортна ситуация, в която имаме криза, обаче имаме ограничен терен на действие, защото нямаме действащ парламент и всички тези мерки, които предприемат другите държави, ние не можем реално да ги предприемем", каза Живков.

На въпроса - какви са препоръките на ЕК да всички страни членки за мерки - чрез ваучери или частични плащания на сметки, ще препоръчат, Андрей Живков каза:

"Имаме готовност за такова нещо . Пак говорим основно за битовите потребители, защото в западната част на ЕС битовите потребители са на свободния пазар на електрическа енергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от тези високи цени. При нас това не е така. При нас евентуално повишение може да има след Нова година, когато изтича шестмесечния срок на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране. Именно в този момент трябва да предприемем ние мерки, за да няма сериозно увеличение, ако въобще има, но имаме още два месеца и половина, но никой не може да каже какви нива биха достигнали цените.

Иначе по другата препоръка - разрешаване на временно отсрочване на плащането на сметки - при нас целия бизнес от 1 юли, тази година излезе на свободния пазар. т.е. те са си намерили доставчик на еленергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. т.е. това е въпрос на решение между тях двамата, а битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар доставчик са му електроразпределителните предприятия. Да, ние бихме им препоръчали такава мярка. Тя е и прилагана, когато са се наслагвали повече от една месечна сметка при удължаване на отчетния период и т.н., това бихме могли да го препоръчаме, друг е въпросът, че електроразпределителните предприятия трябва да го приложат", каза още министърът. 

"Колкото до това какво можем да кажем за ядрената енергия - това е един сигурен, устойчив беземисионен начин и мисля, че целта на ЕС е да постигнем тази беземисионна икономика. Ние подкрепяме зелената енергия, но без базова мощност не може. Иначе, според мен, е задължително да се състави работещо правителство, защото без работещ парламент мерките, които могат да се взимат, са съвсем ограничени", каза още министърът.