Министърът на отбраната на САЩ започва обиколка в страни от Черноморския район

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296384 www.24chasa.bg
Лойд Остин. Снимка Ройтерс

Американският министър на отбраната Лойд Остин отпътува днес на обиколка в държави от Черноморския район, за да укрепи съюзите със страните, подложени на натиск от Русия, и да засвидетелства признателността на САЩ за участието им в продължилата 20 години война в Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Остин ще посети Грузия, Румъния и Украйна, след което ще се присъедини към колегите си от НАТО за срещата им на 21 и 22 октомври в Брюксел.

В Грузия Остин ще се срещне с премиера Иракли Гарибашвили и с министъра на отбраната Джуаншер Бурчуладзе, като главна цел е продължаването на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната, предвид приключващата тази година тригодишна програма за обучение, осигурено от американската армия.

Грузия се надява посещението на Остин да допринесе за придвижване на въпроса за нейното пълноправно членство в НАТО.

Това ще е "поредно ясно послание от САЩ в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Грузия, на нейното стабилно и демократично развитие и на евроатлантическите й цели", заяви по-рано тази седмица грузинският външен министър Давид Залкалиани.

"Очакваме тези срещи да бъдат фокусирани върху задълбочаването на сътрудничеството ни, върху въпросите на регионалната сигурност и процеса на интеграция на Грузия в НАТО", допълни той.

В Украйна шефът на Пентагона ще разговаря с президента Володимир Зеленски и с колегата си Андрий Таран, които в началото на септември пътуваха до Вашингтон, за да поискат подкрепата на президента Джо Байдън за присъединяване на страната им към алианса.

В Румъния, последна спирка в обиколката му, Остин ще се срещне с президента Клаус Йоханис и министъра на отбраната Николае Чука, в обстановка на нова политическа криза в страната.

Остин ще завърши работната седмица със срещата с колегите си от НАТО в централата на Алианса в Брюксел.