Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков иска връщане на делото и да не влезе в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296861 www.24chasa.bg
Ценко Чоков в специализирания съд

Ще влезе ли в затвора бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, е най-обсъжданият въпрос сред жителите на врачанското село тези дни.

Делото срещу Чоков и малкия му син Мартин вече е във Върховния касационен съд, който предстои във вторник да го гледа по същество.

Двамата обжалват наложените им присъди от Апелативния специализиран съд и искат делото да се върне за ново разглеждане, а наказанията да се отменят.

Местни хора твърдят, че бившият кмет казал пред свой привърженик, че няма да влезе в затвора. Думите му били чути от доста хора, чакащи на автобусна спирка в Галиче.

“Няма да коментирам слухове, които целят единствено да навредят на подзащитния ми преди заседанието на ВКС”, коментира пред “24 часа” адвокатът му Иво Найденов.

Ценко Чоков беше задържан през 2016 г., а делото срещу него, сина му Мартин и още шестима започва в специализирания съд през 2017 г. Срещу бившия кмет бяха повдигнати пет обвинения, включително и че е лидер на престъпна група. В досъдебната фаза прокуратурата беше събрала 38 тома доказателства.

През 2018 г. специализираният съд реши, че Ценко Чоков е виновен по обвиненията отвличане, причиняване на средна телесна повреда и палеж. Но е невинен за лихварство и ръководене на престъпна група. Той получи четири години и шест месеца затвор.

Синът беше наказан с 4 години за лихварство, побой и закана за убийство.

През април тази година апелативният спецсъд увеличи присъдите - 5 години затвор за бащата и 7 години затвор за по-малкия му син. Според адвоката на екскмета Иво Найденов в Галиче се разпространяват клюки за Чоков, които нямали нищо общо с действителността.