Консерваторът Марки-Зай води пред Клара Добрев на първичните избори на унгарската опозиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296932 www.24chasa.bg
КЛАРА ДОБРЕВ СНИМКА: АРХИВ

Кметът на малък унгарски град Петер Марки-Зай - аутсайдер, без партийна принадлежност, получава близо 60 на сто от гласовете в надпреварата на първичните избори на опозицията, изпреварвайки лявата Клара Добрев, предаде Ройтерс.

Чрез първичните избори ще бъде определено кой ще се изправи срещу унгарския премиер Виктор Орбан на парламентарните избори догодина.

За пръв път, откакто дойде на власт през 2010 г., срещу Орбан ще има обединен фронт на опозиционните партии. Той включва социалистите, либералите и бившите крайно десни, а сега дясноцентристи от партия "Йоббик", съобщава БТА.

Днес, при преброени гласове от 4 от общо 18 избирателни райони в столицата Будапеща и други 4 от 19 окръга, Марки-Зай събира 63 308 гласа, а Добрев от Демократичната коалиция - 38 227.

Марки-Зай, който се представя като привлекателен избор както за левите, така и за консервативните избиратели, има голяма преднина в Будапеща, докато 49-годишната Добрев, която е адвокат и икономист, има предимство в провинцията, показват предварителни резултати.

Марки-Зай, също на 49 години, баща на 7 деца, има университетски дипломи по икономика, маркетинг и инженерство. Той стана известен, когато през 2018 г. спечели изборите за кмет в родния си град Ходмезьовашархей, който дотогава беше крепост на партията на Орбан "ФИДЕС -Унгарски граждански съюз".