24-годишна жена офицер стана програмист по киберсигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10297187 www.24chasa.bg

24-годишната силистренка Николета Георгиева работи като програмист по киберсигурност. Тя е офицер във Висшето военноморско училище, а също така е и изследовател в Център за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" (Quasar) изграден по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съобщава списание "Българска наука".

Задачата на Георгиева в центъра за компетентност е след като колегите ѝ моделират самите 3D обекти, да създаде софтуерно границата на отделните обекти - къде точно са стените, кои са вратите и как се отварят и т. н. Участието ѝ в проекта е нещо ново и различно за нея, обогатяващо нейните знания и с това тя се надява да помогне не само на себе си, но и на България като цяло.

В момента, заедно с екипа ѝ, работи върху конкретна сграда, където те трябва да комбинират отделните части от модела за да могат да работят заедно и съвместимо, т.е. като едно цяло. Малко известен факт относно програмирането е, че програмистите на ниско ниво и тези на високо ниво са коренно противоположни спрямо това, което хората си мислят за тях. В същност програмистът на ниско ниво е с най-много опит и се занимава с най-трудните задачи.

Последното й хоби от около два месеца насам е да тренира карате киокушин.