Държавните служители в Египет ще могат да работят, само ако са с ваксина или PCR

https://www.24chasa.bg/novini/article/10297281 www.24chasa.bg
Ваксината пази от тежко протичане на заболяването

Египетската Висша комисия за справяне с ковид кризата обяви, че неваксинираните срещу Ковид-19 държавни служители няма да имат достъп до работните си места след 15 ноември, освен ако не представят Пи Си Ар (PCR) тест всяка седмица, съобщи в. "Ал Ахрам". Взето бе и решение неваксинирани граждани да нямат право да влизат в правителствените сгради от 1 декември, съобщи БТА.

От сряда пък се отменя противоепидемичната мярка, с която през март 2020 година бяха затворени помещенията за ритуално измиване в джамиите. Комисията определи сума от един милиард египетски паунда (около 107 милиона лева) за покриване на разходи, свързани с пандемията.

По време на заседанието министърът на здравеопазването Хала Зайед информира, че страната вече разполага с 63,2 милиона дози ваксини на "АстраЗенека", "Джонсън енд Джонсън", "Синофарм", "Синовак", "Спутник", "Модерна", "Пфайзер" и произведената в Египет ваксина "Синовак/Ваксера". До края на октомври се очаква доставка от 7,8 милиона дози на "АстраЗенека", "Синовак", "Джонсън енд Джонсън" и "Пфайзер" в допълнение на двата милиона дози от китайския препарат "Синовак", които ще се произвеждат седмично в египетското фармацевтично предприятие "Ваксера". В събота пристигна дарение от Съединените щати, съдържащо 1,6 милиона дози от ваксината на "Пфайзер".

По думите на Зайед до момента в Египет са поставени 31,7 милиона дози. Министърът на висшето образование Халед Абдел Гафар уточни, че студенти и служители в шестдесет университета в страната са получили 1,2 милиона дози.

За да увеличат темпа на имунизация срещу Ковид-19, властите планират да разкрият ваксинационни центрове на гарите и на спирките на метрото, в съдилищата, църквите и джамиите. Целта на египетското правителство е до края на годината да бъдат ваксинирани 40 процента от 102-милионното население.