Брифинг на представителството на ЕК в България за Плана за възстановяване (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10297456 www.24chasa.bg

Представителството на ЕК в България дават технически брифинг по темата какво следва по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост, който България внесе в ЕК миналата седмица, кога най-рано може да бъде одобрен и ще получи ли България авансово плащане.

Планът беше предаден и получен в петък. Става дума за хиляди страници и стотици файлове, и от двете страни имаме желание да работим възможно най-бързо, за да сме от полза на българските граждани, каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

ЕК има два месеца за оценка, като ако има нужда, този срок може да се удължи. След като Планът бъде одобрен, Съветът има един месец за разглеждане и работата може да започне, допълни той.

ЕК приоритизира качеството пред скоростта. Тоест, Планът трябва да е максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка е и нашият интерес да работим максимално бързо и качествено.

ЕК прави своята оценка по 11 компонента, като всеки от тях получава оценка А,B или C. При последната оценка, план не може да бъде одобрен, обясни Кюланов.

Важни детайли към Плана са т.нар. ключови цели и ключови етапи, които задават конкретно как една държава ще изпълни проектите и инвестициите, зададени по Плана. Всеки от тези етапи и цели има дата, в която трябва да бъде постигнат.

На въпрос на БНТ какво следва за Плана, ако се наложи евентуална преработка, от ЕК отговориха, че на този етап се работи добре с ЕК.

Причините един план да не бъде одобрен, са ако:

държавата получи оценка C на един от 11-те компонента
държавата не получи оценка A по 4 задължителни компонента
по останалите компоненти да има повече оценки A, отколкото B