Проф. Денков подкрепя зеления сертификат за педагозите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10297652 www.24chasa.bg
Министър Николай Денков.

Образователният министър проф. Николай Денков подкрепя въвеждането на зелен сертификат както сред учителите, така и сред непедагогическия персонал.

Това сподели той на брифинг преди минути, на който обяви, че вътрешен одит на МОН е установил десетки хиляди фиктивни почивки на ученици, за които министерството е платило 8 млн. лв.  

Решението за въвеждане на зелен сертификат трябва да дойде от Министерството на здравеопазването. Аз подкрепям въвеждането му както за педагогическия, така и занепадагогическия персонал, заяви Денков, като уточни, че е говорил със Стойчо Кацаров да се даде преходен период, в който засегнатите от тази мярка да решат дали да се ваксинират. 

"Ако не, ще трябва или да докажат, че са преболедували по установения ред, или всяка седмица да се тестват с един от двата типа тестове, свързани със зеления сертификат", каза Денков, като обясни, че за училищата тестовете трябвало да бъдат безплатни. 

Решението за допълнителните мерки в страната, включително и за зеления сертификат, трябва да вземат днес експертите в МЗ на съвещание, което запова в 14 ч. На него, освен за учителите, ще се обсъжда подобна мярка и за лекари и социални работници, съобщи по-рано зам.-здравният министър д-р Александър Златанов пред Би Ти Ви.