Пускат 30 нови електробуса в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10298049 www.24chasa.bg
Кристиан Кръстев

Продължаваме да обновяваме подвижният състав на градския транспорт. С тези нови 30 електробуса вече в "Столичен електротранспорт" ще имаме общо 45, а в "Столичен автотранспорт" - 20. Доставката им е част от програмата за модернизация на градския транспорт. Знаете, че доставихме и 30 нови тролейбуса, с което обновихме изцяло тролейбусите в столицата. Това съобщи зам.-кметът по транспорт на София Кристиан Кръстев, който присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

Новите електробуси са нископодови, имат рампа за хора с увреждания и качване на детски колички. От днес те ще се движат по линия 6, по трамвайна линия 20, докато по нея тече ремонт, до края на следващия месец ще бъдат пуснати по линии 60 и 74, след това и по 73-а.

В момента тече процедура за доставка на още 52 електробуса, която се провежда от "Столичен автотранспорт". С тях ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства, но процедурата за доставка в момента е в съдебна фаза, обясни Кръстев.