Електроенергията в Дзянсу поскъпна с 19,95% след въвеждането на новия механизъм за ценообразуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10298307 www.24chasa.bg

Цената, за която се търгува електроенергията в източната китайска провинция Дзянсу – един от основните промишлени центрове на страната, се е повишила с 19,94% в средата на октомври, след влизането в сила на новото правило за оптимизиране на механизма за ценообразуване.

В края на деня в петък в Дзянсу са били приключени общо 294 транзакции, свързани с покупко-продажбата на електроенергия, като обемът ѝ възлиза на 2 милиарда киловатчаса при средна цена от 468,97 юана (72,87 долара) за мегаватчас, се посочва в изявление на компанията Jiangsu Electric Power Trading Center Co, предаде "Радио Китай". 

Миналият вторник Държавната комисия за развитие и реформи обяви мерки за оптимизиране на пазарния механизъм за ценообразуване при електроенергията, произвеждана от въглища, най-важната от които е разширяване на диапазона за колебания в цената, който вече ще е до 20 процента в двете посоки, в сравнение с настоящия таван от 10 и долна граница от 15 процента. В същото време пазарните цени на добиваното от въглища електричество за предприятия с висока консумация на енергия не са ограничени от тавана от 20 процента.