Китай е способен да изпълни предвидените цели за икономическото и социално развитие за годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/10298326 www.24chasa.bg

През първите три тримесечия на годината БВП на Китай е бил 82,3131 трилиона юана, което е ръст от 9,8% на годишна база. Страната е способна да изпълни предвидените цели и задачи за икономическото и социално развитие за годината, заяви Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо управление на Китай, предаде "Радио Китай". 

Данните показват, че през първите три тримесечия на тази година основните макроиндикатори на китайската икономика остават в разумни граници и икономическото възстановяване продължава. През този период БВП се е увеличил с 9,8% на годишна база, което е по-високо от очакваните 6%. Фу Линхуей заяви, че въпреки влиянието на фактори като епидемията, наводненията и някои базови показатели върху темповете на икономическия растеж през третото тримесечие, китайската икономика демонстрира своята силна гъвкавост и жизненост, подчерта той, добавяйки, че като цяло тя ще продължи да се възстановява тази година и тенденцията за висококачественото ѝ развитие няма да се промени.

В своя доклад с перспективите за световната икономика Международният валутен фонд понижи прогнозите си за глобалния растеж за тази година на 5,9%, а за китайската икономика с 0,1 процентни пункта от предишните 8%. В тази връзка Фу Линхуей каза, че понижението отразява притесненията на МВФ относно промените в глобалната икономическа обстановка. Докладът показва оптимизма на МВФ относно перспективите на китайската икономика.