Над 75% от пълнолетните в ЕС напълно ваксинирани против COVID (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10298392 www.24chasa.bg
Урсула фон дер Лайен Снимка: Ройтерс

В ЕС над 75 на сто от пълнолетните граждани вече са изцяло ваксинирани срещу COVID. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя добави, че до днес ЕС е изнесъл над един милиард дози ваксина за над 150 държави по света.

В изявлението на Урсула фон дер Лайен се казва:

„Постигнахме важен етап в доставката на ваксини срещу COVID-19 за света. През последните десет месеца Европейският съюз е изнесъл над 1 милиард дози ваксини в световен мащаб. Произведените в ЕС ваксини са доставени до над 150 държави на всички континенти – от Япония до Турция, от Обединеното кралство до Нова Зеландия, от Южна Африка до Бразилия. Доставихме около 87 милиона дози на държавите с ниски и средни доходи чрез COVAX. Става ясно, че Европейският съюз е най-големият износител на ваксини срещу COVID-19. Винаги сме споделяли ваксините си справедливо с останалата част на света. Изнасяхме толкова, колкото и доставихме на гражданите на ЕС. Всъщност всяка втора ваксина, произведена в Европа, се изнася.

Успоредно с това ЕС даде възможност за ваксиниране на нашите граждани. Повече от 75 % от възрастните в ЕС вече са напълно ваксинирани. Но ние останахме отворени за света от самото начало и продължихме да изнасяме, дори когато ваксините бяха оскъдни у дома. Защото знаехме, че ще се справим с COVID-19 само ако се борим навсякъде. И ще направим повече. Заедно с президента Байдън се стремим до следващата година да постигнем равнище на ваксинация от 70 % в световен мащаб. Програмата на ЕС и САЩ за борба с глобалната пандемия ще ни помогне да постигнем това. Европейският съюз изпълнява своята роля.

Освен нашия износ, през следващите месеци ЕС ще дари най-малко 500 милиона дози на най-уязвимите държави. Но и други държави трябва също да работят усилено. Работя в тясно сътрудничество с министър-председателя Драги и президента Байдън, за да вдъхновя лидерите на Г-20 на срещата на върха в Рим следващата седмица за тази амбициозна цел: Да победим световната пандемия.