Важността на дигиталната безопасност за нашите деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10298576 www.24chasa.bg

Днес интернет пространството се променя с всяка секунда. Тази динамична промяна изисква от родителите бързи и своевременни решения при всички видове комуникация с децата им. Необходимостта от това възрастните да познават в детайли онлайн средата, в която техните деца прекарват по-голямата част от ежедневието си, изисква постоянен мониторинг на всички техни действия. Но това е трудоемко начинание за изпълнение, в този толкова забързан и динамичен свят, в който живеем.

Статистиките говорят

По данни от програмата за проучване на американската общност (ACS), през 2019 г.  95% от децата между 3-18 годишна възраст имат достъп до мобилни услуги, включително интернет. Тук трябва да добавим и прекараното време пред екраните от всички подрастващи, като  според организацията за безопасни детски технологии Common Sense Media средният период варира между 4 и 6 часа на ден. Като се вземат предвид всички тези данни и тревожни тенденции, нуждата от засилени мерки спрямо опасностите, на които всяко едно дете може да попадне при употребата на смарт устройства, е силно належаща.

Родителският подход

Съществуват ли правилни стъпки, които да подготвят децата за възможните опасни сценарии в техния онлайн живот? Този въпрос вълнува не само родителите, но и редица експерти и организации, които споделят практични методи за справяне с все по-засилващия се проблем. Воденето на отворен диалог с всички подрастващи на тема онлайн безопасност се очертава като най-сигурния и правилен подход за справяне със ситуацията. Тук обаче трябва да се отбележат и множеството технологии и приложения, които осигуряват нужната помощ и спокойствие на родителите. От GPS тракери за местоположение, до филтри за ограничаване на достъпа до определена интернет информация, днес родителите могат да разчитат на съвременните технологии за да “говорят” на езика на техните деца.

Дигитални скаути също идват на помощ

Тази есен, отново в помощ на всички родители и техните деца, се включва онлайн приложението Digital Scouts на Теленор България, което за втора поредна година има за цел, чрез различни ситуации като онлайн тормоз, кражба на онлайн самоличност, пароли и сигурност в онлайн пространството и др, да предостави правилните насоки за справяне с опасностите в интернет. Широк спектър от теми и въпроси посрещат всички участници в есенното издание на играта, като в нея за първи път се включва и функция със състезателен характер. Основната идея, която стои зад надпреварата на Digital Scouts, е всички участници да изпитат удоволствие и наслада от играта, като в същото време открият и научат кои са най-важните и опасни ситуации, които могат да им се случа, докато скролват в мрежата.

Тази година лятното издание на Digital Scouts успя да достигне до повече от 22 000 деца и тийнейджъри, като всички те имаха възможност да получат видео жокери от най-известните инфлуенсъри в страната, както и да спечелят невероятни награди. За следващото издание, което ще се проведе на 30 и 31 октомври, от Теленор България отново са подготвили страхотни награди за всички участници, като iPhone 12 5G, таблети, безжични слушалки и още много, както и изненади от любимите им инфлуенсъри. Напълно безплатно и достъпно в двата онлайн магазина Google Play и App Store, Digital Scouts e приложение със значима мисия - да подготви децата и тийнейджърите за една по-безопасна и сигурна интернет среда.

Онлайн безопасността е важна

Най-сигурното нещо, което можем да направим за подрастващото поколение, е  обучението им за правилно справяне с всички онлайн опасности, които те могат да срещнат в ежедневието си. Това означава ние от своя страна като родители също да разполагаме с актуална и точна информация, какво точно се случва в живота на нашите деца. Комуникацията и правилният подход, както и използването на помощни технологии и приложения като Digital Scouts, само допринасят за безопасното потребление в интернет пространството от всички тийнейджъри.