Руска организация започва военни учения до границата с Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299223 www.24chasa.bg
Русия прави общи военни учения с Таджикистан и Узбекистан до границата с Афганистан. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Водената Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) започна днес най-големите си от години военни учения близо до таджикистанско-афганистанската граница. Това става на фона на напрежение по границата между двете страни, преди преговорите между новото талибанско правителство в Афганистан и големите регионални сили, предаде Ройтерс.

За разлика от останалите северни съседи на Афганистан, които де факто признаха правителството на талибаните и започнаха да изграждат работни отношения с Кабул, Таджикистан отказва да признае ислямисткото движение и се появиха информации за струпване на войски от двете страни на границата, съобщава БТА.

В ученията, провеждани от ОДКС, участват над 5000 военнослужещи, повече от половината от които руски войници, съобщиха министерствата на отбраната на Русия и Таджикистан.

Ученията под наименованията "Ешелон-2021", "Търсене-2021" и "Взаимодействие-2021" се провеждат на таджикистанския полигон Харбмайдон, предаде ТАСС.

На тържествената церемония по откриването им началникът на генералния щаб на Таджикистан генерал-лейтенант Емомали Собирзода отбеляза, че създалата се ситуация в Централна Азия на фона на събитията в Афганистан остава сложна и има тенденция към изостряне.

Започналите днес шестдневни учения последваха поредица от по-малки учения, проведени в близост до границата с Афганистан от Русия и централноазиатските й съюзници през август и септември.

Русия е обезпокоена от възможността ислямистки екстремисти да проникнат в бившите съветски републики в Централна Азия, които Москва вижда като свой южен отбранителен буфер, отбелязва Ройтерс.

Русия има военна база в Таджикистан и уверява Душанбе, че ще помогне на страната в случай на нарушаване на нейните граници.