ГДБОП разследва 21 банди за трафик на хора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299389 www.24chasa.bg
Калин Стоянов и Бойко Рашков СНИМКА: Румяна Тонева

ГДБОП работи по 21 групи, свързани с трафик на хора, част от тях са и международни, съобщи директорът на ГДБОП главен комисар Калин Стоянов по повод Европейския ден за борба с трафика на хора и втория етап от кампанията на Националната комисия за борба с трафика на хора /НКБТХ/ под наслов "Не залагай съдбата си на карта". Кампанията има много инициативи, сред които разяснителни. Предвижда се да се шият и маски с логото на "Не залагай съдбата си на карта". 

Няма рязко повишение или намаляване на случаите, каза още Стоянов. Сводниците все по-малко използват сила и по-често момичетата се влюбват в тях и започват да работят, за да изкарват пари за любимия си. През 2021 г. ГДБОП е съдействала на 50 жертва на трафик. Целта е да помогнат в разследването срещу трафикантите с показания. С тях работят и психолози. 

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, който е и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора заяви, че противодействието на тази престъпност е сред приоритетите на МВР.  "България е източник на хора за трафик с цел сексуална експлоатация към по-богатите страни в ЕС, като Германия, Белгия и Швейцария", каза Рашков.  

Жертвите на трафик с цел сексуална експлоатация през 2020 г. са 336, от които 333 - жени. През 2021 г. в Националната комисия са получени общо 53 сигнала за потенциални случаи на трафик, като 60 са идентифицирани като рискови. Към септември 2021 г. са получени 41 сигнала и 67 лица са категоризирани като вероятни жертви на трафик, независимо от формата му. Сигналите за трафик с цел сексуална експлоатация през 2021 г. са 30, а 13 жени са били обгрижени със съдействие ан комисията. "Наблюдава се леко завишение на броя на сигналите", допълни Бойко Рашков.