Несебър и Котор - балканските перли на ЮНЕСКО, ще работят заедно за културата и туризма (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299436 www.24chasa.bg
Община Несебър се грижи много добре за запазване на старинните сгради в града.

Двете общини подновиха своето сътрудничество по инициатива на посланик Меглена Плугчиева

Градовете ни са със сходен статут и отговорност за опазване на историческото и архитектурно световно наследство, коментира кметът Николай Димитров

Несебър и Котор - балканските перли в ЮНЕСКО, ще работят заедно за развитие на културата, туризма и опазването на старините.

Кметовете на Несебър Николай Димитров и на черногорския Котор Владимир Йокич подновиха връзките между двата града, включени в престижната листа на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО. Двамата управници подписаха меморандум за сътрудничество.  
Заради COVID пандемията

договорът бе

парафиран

онлайн
с участието на българския посланик в Черна гора Меглена Плугчиева и първия дипломат на Черна гора у нас Снежана Радович.

Меморандумът укрепва отношенията между двата града и установява бъдещото взаимодействие между тях в сферите на опазване на историческото наследство, културата, туризма, спорта, сътрудничеството при обмяна на полезни идеи и практики за популяризация на материалните и нематериални ценности, споделяне на важен опит в рекламирането и представянето на Несебър и Котор и тяхната хилядолетна история в условията на съвременните икономически реалности.

И двата града са

емблеми на

морския и

културен туризъм
в страните си. Някога Несебър и Котор са били в близки отношения, но с течение на времето връзките им са избледнели и сега отново се възраждат.  

В черногорския град подписването на меморандума бе отбелязано с изложба “Българските паметници под егидата на ЮНЕСКО”, осъществена със специалната подкрепа на Държавния институт за култура към МВнР на България.

Тя бе открита в църквата “Свети Павел” и е посветена на 65-годишнината от членството на Република България в ЮНЕСКО и 75-годишнината от създаването на специализираната агенция към ООН.
Домакини на изложбата бяха посланик Плугчиева и кметът на Котор Владимир Йокич.

Изложбата представя с пана и постери Стария Несебър редом с другите български обекти като целта е да покаже уникалността им под закрилата на световната организация. От 26 октомври експозицията ще бъде представена в столицата Подгорица.

 Актът на официализиране на отношенията между Несебър и Котор има важно значение и цели осъществяване на фактическо сътрудничество и сближаване между два значими балкански града. Чрез него ще се даде нов тласък и възможности за обмяна на опит в сфери от взаимен интерес в регионален и международен план.

“Несебър продължава да затвърждава името си на град, поддържащ широки международни контакти. Особен интерес за местната власт представляват отношенията с балканските градове в листата на ЮНЕСКО поради сходния статут и произтичащите от него висок престиж и отговорност за опазване и съхраняване на историческото и архитектурно световно наследство.

Радвам се, че подновяваме контактите си с Котор, имаме какво да споделим и обменим като идеи и опит. Сигурен съм, че в бъдеще време ще развием добро сътрудничество със срещи на живо”, каза кметът на Несебър Николай Димитров. Той

благодари на

Меглена

Плугчиева за

активното

сътрудничество
за подписване на меморандума с перлата на Черногорската Ривиера - Котор, а към посланик Радович отправи покана да посети Несебър като той лично ще бъде гид при разходката в Стария град.  

“Пожелавам успех на двете общини. Нека този меморандум да бъде реализиран и облечен в много и различни проекти в полза на двата града и сътрудничеството им да продължи дълго”, заяви при подписването посланик Плугчиева. И изрази надежда, че скоро двете общини ще разменят визити на място.