Венецианската комисия приветстваконституционни промени, планирани от Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299681 www.24chasa.bg
Властите в Белград подготвят конституционни промени СНИМКА: РОЙТЕРС

Одобряваме инициативата на сръбските власти да променят конституцията от 2006 г. в съответствие с международните и европейските стандарти, но опозицията в парламента трябва да продължава да участва в процеса за конституционни реформи, съобщиха за БТА от пресцентъра на Съвета на Европа.

Венецианската комисия публикува днес оценката си по проекта на Сърбия за конституционни промени, като изтъкна, че ги одобрява. Още в петък сръбското министерство на правосъдието обяви, че Комисията е дала положителна оценка по предлаганите конституционни промени, информира сръбската телевизия N1.

Има обаче и възможност за подобрение, особено по отношение на избора и състава на Висшия съдебен съвет и Висшия съвет на прокурорите, посочи Венецианската комисия.

Комисията приветства предложението Висшият съдебен съвет да се състои от 11 членове, но напомни, че в съответствие с европейските стандарти не по-малко от половината членове трябва да са съдии, избрани от техни колеги.

В сравнение с 2018 г. сега явно в Сърбия има необходимата политическа енергия за постигането на удовлетворителен резултат, се казва в текста на комисията.

От комисията добавиха, че процесът на обществени консултации по този проект може да бъде характеризиран като достатъчно всеобхватен и прозрачен.

Изключително важно е обаче да бъдат внесени поправки в закона за референдума в съответствие със скорошните препоръки на Венецианската комисия, се казва още в съобщението.