Френският премиер Кастекс се срещна с папата в разгара на скандала около църквата във Франция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299802 www.24chasa.bg
Премиерът Жан Кастекс. СНИМКА: Ройтерс

Френският премиер Жан Кастекс беше приет тази сутрин във Ватикана от папа Франциск, с когото е засегнал щекотливия въпрос за трудния избор между изобличаването на престъпни деяния и тайната на изповедта след скандалните разкрития за сексуални издевателства в католическата църква във Франция, предаде Франс прес.

След края на срещата Кастекс каза, че са били обсъдени състоянието на Църквата във Франция и докладът за сексуалните издевателства на духовници, съобщава БТА.

Светият отец е изтъкнал, че е смело от страна на Френската църква да си свърши работата. Папата е казал, че има доверие, че Френската църква ще направи съответните изводи.

Франциск е заявил, че Църквата няма да се връща към догмата за тайната на изповедта, но на всяка цена трябва да се намерят пътища и средства, така че тя да не противоречи на наказателното право, на правата на жертвите. Църквата е напълно наясно с това, е подчертал папата.

Отдавна планираната визита на премиера Кастекс за отбелязване на 100-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Франция и Светия престол, беше белязана от публикуваните на 5 октомври заключения на независимата комисия за сексуалните издевателства във френската католическа църква, отбелязва АФП.