Нафтогаз Украйна е подал заявказа участие в сертифицирането на "Северен поток-2"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299871 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Нафтогаз Украйна е подал заявка за участие в сертифицирането на оператора на газопровода "Северен поток-2", съобщи пред журналисти неговият ръководител Юрий Витренко, цитиран от ТАСС.

Витренко посочи, че Нафтогаз е подал заявката, за да докаже невъзможността да бъде сертифициран този газопровод, тъй като не е осигурено пълното му съответствие на европейското законодателство. Той изтъкна, че очаква заявката на Нафтогаз за участие в сертификацията няма да бъде отхвърлена, предаде БТА.

Строежът на "Северен поток-2" приключи изцяло на 10 септември. За да започне подаването на газ, операторът на проекта трябваше да представи пред миннодобивната служба на германския град Щралзунд сертификати за съответствие на техническите норми. Ще бъде необходимо и да получи регистрация като независим транспортен оператор. Федералната мрежова агенция ще публикува проекторешението до 8 януари 2022 година. Ведомството не може да забрани търговското подаване на газ, но ако то започне до получаването на регистрацията, на оператора ще бъде наложена глоба. Такава регистрация е необходима, за да може да има съответствие с нормите на Газовата директива на ЕС.

Нафтогаз Украйна има допълнителни мощности за внос на газ от Европа и проучва вариант за получаване на синьо гориво от Румъния, съобщи Витренко пред журналистите.

"Можем да внасяме на денонощен принцип от Европа достатъчни обеми газ, има възможност да се закупи газ от различни европейски страни: от Полша, Унгария и Словакия. Сега проучваме вариант за внос на газ от Румъния", отбеляза ръководителят на Нафтогаз. По думите му, Украйна има достатъчно диверсифициран внос.

Витренко увери, че Нафтогаз Украйна гарантира достатъчен ресурс от синьо гориво за населението, а осигуряването на газ за промишлеността зависи от търсенето. Той подчерта, че компанията не може да доставя газ по непазарни цени.