На 18 октомври 1917 г. е регистрирано най-силното земетресение в край София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299908 www.24chasa.bg
Земетресение Снимка: Архив

На днешния ден, 18 октомври, през 1917 г. е регистрирано най-силното събитие - земетресение, реализирано в околностите на град София през миналото столетие. Земетресението, с магнитуд 5.7 /по Рихтер/ и с епицентрална интензивност от седма-осма степен по 12-степенната макросеизмична скала на Медведев, Шпонхойер, Карник, е причинилo множество повреди в града и е оказалo ефект върху дебита на минералните извори в София и областта. Трусът е бил усетен в район с площ около 50 000 квадратни километра. Вторичните събития са продължили около 500 дни, припомнят днес сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ на БАН.

Две извадки от официално съобщение на Централната метеорологична станция (ЦМС) от публикувано проучване на сеизмолога Ради Иванов, най-добре описват случилото се в София, предава БТА.

"В четвъртък, на 18 октомври 1917 г., около 20.00 часа и 8 минути, по официално източноевропейско време, в София беше усетен един слаб, едва доловим вертикален удар. След 40 минути целият град беше раздрусан от едно много силно, краткотрайно и почти вертикално земетресение, предшествано и придружено от силно подземно бучене. Едно неописуемо правене и пукане на зданията, примесено с особено фучене се разнасяше в потъналия изведнъж в тъмнина, вследствие прекъсване на тока, град. Голяма паника беше обзела цялото население. Хората бягаха изплашени по улиците и дворовете, и никой не смееше да влезе отново вкъщи. Мнозина прекараха три и повече денонощия на открито".

"В 20 часа 57 минути и 41 секунди сеизмографът показа втори трус (преди това е бил регистриран един слаб трус) с огнище, изчислено на 25 километра далеч от сеизмичната станция; най-силно е усетено в селата Суходол и Горна баня, намиращи се югозападно от София. Този много силен трус причини обща уплаха всред населението в столицата, което напусна жилищата си и нощува на открито. Има силно пропукване на сгради, откъртени корнизи и мазилка, изпопадали комини. Човешки жертви няма. Земетресението е усетено в цяла Западна България", се припомня в съобщението от НИГГГ-БАН.