"Газпром" с по-висок износ на природен газ за Европа, за България - с 52.7%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10300210 www.24chasa.bg
Шефът на “Газпром” Алексей Милер СНИМКА: РОЙТЕРС

Руският енергиен гигант Газпром съобщи днес, че е увеличил обема на износа на природен газ през първите девет и половина месеца на годината, предаде ДПА.

Компанията обяви, че обемът, доставен само за Германия, е увеличен с 28,2 на сто спрямо същия период на миналата година. Общо 152,2 милиарда кубични метра газ са изнесени за страните извън бившия Съветски съюз - Общността на независимите държави (ОНД), според Газпром, което е с 13,1 на сто повече от миналата година, предава БТА.

Газпром публикува данните си в разгара на безпокойствата в цял свят заради високите цени на газа. Русия многократно отхвърли обвиненията на ЕС, че злоупотребява с пазарната си мощ, за да управлява цената на газа. Москва обяснява покачването на цените със сегашното силно търсене на газ, необичайно студената зима миналата година и факта, че световната икономика отново нараства след икономическия спад, предизвикан от пандемията. Останаха обаче подозренията за ограничени доставки от страна на Москва, спомогнали за ценовия шок, особено след изявленията на президента Владимир Путин от началото на месеца, че пускането на "Северен поток 2" ще тушира напрежението около цената на газа..

По данни на Газпром, цитирани от ТАСС, от началото на годината доставките за Турция са увеличени със 125,3 процента, за Германия - с 28,2 на сто, за Италия - с 16,3 на сто, за Румъния - с 288,6 на сто, за Полша - с 10 на сто, за Сърбия - със 112,1 на сто, за Финландия - с 15,3 на сто, за България - с 52,7 на сто, а за Гърция - с 12,9 на сто.

Продължават да се увеличават и доставките за Китай по "Силата на Сибир".