550 фирми ще фалират през тази година - с 5% повече от 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10300380 www.24chasa.bg
Подкрепата за бизнеса в пандемията само временно е отложила фалитите на редица фирми, които са били нездрави и преди това. СНИМКА: "24 ЧАСА"

До края на септември ръстът е вече 3 на сто

524 фирми са фалирали в България през миналата година, като се очаква през 2021 г. броят им да нарасне до 550, което е ръст с 5%. Това прогнозира застрахователят на търговски кредити Euler Hermes, част от немската Алианц банк.

Въпреки че броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, у нас не е особено голям спрямо останалите държави, тенденцията в България се различава. Според анализаторите мерките по време на пандемията са предотвратили всеки втори фалит в Западна Европа и всеки трети в САЩ през миналата година. Затова и през 2020 г. на глобално ниво е имало спад на несъстоятелностите от 12%, а прогнозата за 2021 г. също е за намаление от 6 на сто.

В България обаче, освен че се прогнозира ръст за тази година, фалитите са нараснали и през миналата - с 4%. Спрямо останалите държави в Централна и Източна Европа

ние сме

единствената

страна с ръст,

докато във всички останали е имало спад.

За 2021 г. с прогноза за нарастването на несъстоятелността освен България е единствено Румъния. Но пък в големи икономики като Испания, Великобритания и Италия се очаква още по-голямо увеличение на фалитите, стигащо до 40%.

“За периода от началото на годината до края на септември 2021-а спрямо същия период на миналата година вече отчитаме ръст на несъстоятелностите в България с 3%. Това е доста по-ниско от очакванията ни преди година именно заради мерките в подкрепа на бизнеса, които бяха предприети в условията на пандемия, както и заради по-бързото възстановяване на глобалната икономика. Освен това в България процедурата по обявяване на несъстоятелност е много тежка и бавна, което традиционно омекотява статистиката спрямо реалната ситуация”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България.

През 2022 г. се очаква 9% ръст на фалитите, но прогнозата е несигурна, защото не се знае докога и какви мерки в подкрепа на бизнеса и икономиката ще продължат да се прилагат в България. “При всяко положение обаче увеличение ще има и компаниите трябва да са внимателни в преценката на риска при сделките със своите партньори тук и в чужбина”, смята Попова.

Според доклада най-бързо ще расте броят на фалитите в развиващите се икономики, включително в страните от Централна и Източна Европа. Причина за това са, от една страна, по-ограничените възможности за държавна подкрепа, и от друга – уязвимостта на бизнесите в случай на локдаун.

В Западна Европа чувствителен ръст се очаква в Испания и Италия, където ключови сектори на икономиката понасят загуби заради пандемията. От друга страна, Германия, Франция, Белгия и Нидерландия ще се върнат много бавно към нивата на фалити отпреди кризата заради значителния размер и продължителността на подкрепящите мерки там.

В САЩ и Азия този процес също ще бъде много плавен заради бързото възстановяване на икономиката.

Прогнозите за 2022 г. все пак сочат, че

ръстът в

България е

сред ниските

спрямо

останалите

страни

В Централна и Източна Европа се очакват по-малко фалити единствено в Полша, Чехия, Естония и Словакия.

Спад се прогнозира в Южна Африка. Глобалната прогноза е за увеличение на несъстоятелността с 15%.

Според анализаторите липсата на регистрирани фалити обаче не бива да обърква оценката на риска при избор на търговски партньори, защото извънредните мерки превръщат изкуствено и временно в “зомби” компании, които са били уязвими и нездрави още от времето преди кризата.