Партиите в спор за цените на тока - от помощ и ваканция за сметките до натиск на борсата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10300829 www.24chasa.bg
Различни схеми за намаляване на сметките на ток предлагат партиите.

Договори с таван на цените за 80% от бизнеса предвиждат в “Продължаваме промяната”

150 лв. на мегаватчас, а не 50 лв., настояват от ГЕРБ 

БСП и ИБГНИ с варианти да не се плаща токът от домакинствата и сваляне на ДДС

ИТН вижда решение в малки квоти на борсата

В задочен спор влязоха в понеделник седемте партии с шансове за влизане в Народното събрание след 14 ноември, след като “24 часа” ги попита какви са техните политики срещу галопиращите цени на тока.

Повечето от политическите сили предлагат мерки за подпомагане на бизнеса и домакинствата, различни са единствено от “Продължаваме промяната”, които залагат не на компенсации, а на мерки за намаляване на цените.

“Мерки тип

компенсация или

субсидиране са

най-неработещите,

защото това означава държавата - тоест всички данъкоплатци да дадем пари, които в крайна сметка да влязат в търговците и производителите на енергия. Добрият подход е така да се организира системата - от производството до борсата, че да падне цената”, обясни Асен Василев. Той напомни, че в актуализацията на бюджета са заложени 84 млн. лв. за увеличение на енергийни субсидии за хората, които ги получават.

Чрез приключването на ремонтите и пускането в експлоатация на ПАВЕЦ “Чаира” и каскадата “Белмекен - Сестримо” ще бъдат осигурени около 1000 мегавата, което било еквивалент на един блок на АЕЦ “Козлодуй”, но много по-евтино, обясни Василев.

От “Продължаваме промяната” планират и регулация на енергийната борса, така че пазарът “ден напред” да има само 20% дял на нея, а 80% от потреблението да е с дългосрочни договори под шапката на БЕХ.

Това щяло да осигури фиксирани цени до пролетта и предвидимост, обясни Василев. Идеята е да има типови договори с таван на цената, които да се подписват между търговците и крайните клиенти.

Сключването на дългосрочните договори щяло да позволи голяма част от енергията да остане в България, тъй като тя ще е предварително закупена. Така пък увеличение на цената “ден напред” извън България нямало да се отрази на повечето потребители.

Правила за търговия на енергийната борса, както и отпадане на доминиращото пазарно положение на Българската независима енергийна борса на свободния пазар иска “Демократична България”.

Зaпaзвaнe нa продажбата на ток от държавни енергийни дружества на малки пакети, което дава възможност за достъп и

участие и на

търговци с

по-малко

обороти,

предлагат от “Има такъв народ”. Те искат разработване на 3-годишна пътна карта за пълна либерализация на енергийния пазар и закриване на регулирания пазар на електроенергия.

ИТН предлагат и механизъм за субсидиране на бизнеса. Според ексдепутата и енергиен експерт Иван Хиновски средствата за това може да бъдат осигурени чрез преразпределяне на печалбата на АЕЦ “Козлодуй” и вецовете.

150 лв. компенсация на мегаватчас вместо предлаганите от служебния кабинет 50 лв. поиска пък ГЕРБ.

“Цената на тока днес е достигнала рекордни стойности и е минала 600 лв. за мегаватчас. Свидетели сме на провала на правителството на Румен Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.”, коментира енергийният експерт на ГЕРБ Жечо Станков.

ДБ пък предлага

“защитена цена”

за малкия и

средния бизнес

за определено количество консумирана енергия на месец. Хората на Христо Иванов подкрепят компенсациите за всички стопански потребители с 50 лв./мвтч, но това било недостатъчно. Бизнесът трябвало да бъде компенсиран за растящите цени на въглеродните емисии чрез промяна в закона.

“Трябва да бъдат компенсирани всички бизнес потребители, а не само някои големи, които да сключват договор с АЕЦ “Козлодуй” или нещо подобно”, коментира Ивайло Мирчев от ДБ.

Всички партии предлагат и краткосрочни мерки за домакинствата, като повечето от тях са за 6 месеца - до следващата пролет.

БСП иска субсидия за всяко домакинство за първите потребени 200 квтч в продължение на 6 месеца. А в случай че спрат да си плащат сметките, да не им се изключва токът за този период. Това е една от 4-те мерки, които левицата предлага.

Нещо подобно предлагат и от “Изправи се БГ! Ние идваме!” - “ваканция”, която да даде възможност за срок от 6 месеца да се отлага плащането на сметките за ток и той да не бъде спиран до 30 юни 2022 г., когато започва новият регулаторен период.

Сред предлаганите от БСП мерки са намаляване на ДДС и на акциза на енергоносителите за поне 6 месеца, както било в Испания. Предвижда се и намаляване на данъка върху храните от малката потребителска кошница, както е в Гърция.

От ИБГНИ предлагат намаляване на ДДС на сметките за ток, парно и газ до 5%за поне 4 месеца.

За запазване на

цените на тока за

домакинствата

до юли

догодина независимо от пазарната конюнктура, се обяви пък ДБ.

ИТН и ИБГНИ предлагат да се приеме нормативна уредба за защита на енергийно уязвимите домакинства. На енергийно бедни лица да се гарантира електроенергия на достъпни цени и без санкции за неплатени сметки, иска Мая Манолова. Тя предлага да има ваучери за храна, ток, вода, парно и газ на домакинства в затруднения, породени от енергийната криза. Хората на Слави предлагат и включване на България в европейската схема за ползване на енергийни помощи.

ИТН и ДБ искат и вместо руски природен газ да се купува азерски, който е 2 пъти по-евтин.

ГЕРБ и БСП срещу кабинета,

че обеща затваряне на тецовете,

искат промяна на датата

Вечно противопоставящите се една на друга ГЕРБ и БСП намериха обща гледна точка заради обещаното от служебното правителство пред ЕК затваряне на работещите на въглища тецове. И двете партии нападнаха в понеделник кабинета заради поставените дати.

Правителството е поело ангажимент да извади от експлоатация въглищните електроцентрали до 2026 г. Това обвини пък Красимир Вълчев от ГЕРБ, като цитира изпратения в Брюксел план за възстановяване. Той припомни изказване на президента отпреди няколко дни, в което е “изрецитирал няколко заучени изречения по повод тецовете от комплекса “Марица изток”.

“От 11 000 работещи ще останат 500. Фотоволтаичните централи също няма да останат собственост на “Мариците”, отсече Вълчев. “Още от самото начало те са имали това намерение - да затворят централите през 2026 г. Това ли разбира Радев от автономност - да сме зависими от руския газ и да нямаме и ток”, негодува той. По думите му президентът и министрите му са избрали най-лошия вариант за плавен преход от въглищните централи, като най-вероятно такъв преход няма въобще да има.

“Въпреки лъжите, които се изричат от президента, от премиера и от министъра, имаме вече дата за затваряне на въглищните централи. Това е прах в очите на миньорите. За първи път в историята се посочва дата 2038 г. да бъдат извадени въглищните централи.” Това предупреди и енергийният експерт на ГЕРБ Жечо Станков.

“Средствата за улично осветление са частично възстановени. В момента и общините се нуждаят от средства, защото високите цени на електроенергията и за тях са непоносими”, предупреди още експертът на ГЕРБ.

Лидерът на партията Бойко Борисов пък нападна президента Румен Радев.

“Не знам защо кандидатът за президент си позволява да вика енергийния сектор. Той би трябвало да бъде платено отразен, както ние, а не да си позволява да вика енергийните дружества. Токът мина 620 лева. И като капак на популизма му вика енергийния сектор. Много внимателно ще гледаме дали ще му вземете пари за отразяването”, коментира Борисов.

Промяна на разписаната от служебното правителство в плана за възстановяване дата за затварянето на тецовете от комплекса “Марица - Изток” искат и БСП.

Бъдещото редовно правителство веднага трябва да поиска от Брюксел отлагане на затварянето на “Мариците” за 2035 г., по примера на Полша, която извоюва отлагане до 2050 г. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Националният интерес на България изисква нова ядрена мощност, поиска още Нинова и настоя отсега да се постигне съгласие в следващото НС да се стартира с темата. “И за АЕЦ “Белене” бяхме прави, както за много други неща, но кой да ни чуе. Разни интереси попречиха да бъде защитен националния интерес на България”, написа соцлидерката във фейсбук вчера.

“40% от електричеството у нас се добива на базата на въглища. Ако в миналото сме строили електроцентралите там, където са въглеродните централи, то сега трябва това да се промени и централите да се преместят до производствата и те да бъдат парогазови”, смята пък Рамадан Аталай от ДПС. Като енергиен експерт и член на енергийните комисии в няколко парламента, той обясни, че дори с увеличението в момента цената на газа в България е по-ниска от тези в Европа, тъй като 30% от цената се определя не от борсовите индекси, а то стойността на петролните деривати. Това не е заслуга на служебното правителство, коментира Аталай.

Намаляването на емисиите при добива на електричество ще бъде почувствано от всеки гражданин на Европа, включително и България, но ние изоставаме с това, че не можем да представим своите проекти за фонда за преход към зелена енергия на ЕС, е мнението му.

Според енергийния експерт “недалновидната политика на нашите предприятия им докара тези цени на тока”. По думите му много от компаниите е можело да си направят соларни централи, които да им помагат в тази ситуация, а не само да обвиняват енергийната борса за ситуацията.