Гръцкото министерство на миграцията отрече обвинения за недохранване на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10301739 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Гръцкото министерство на миграцията отхвърли разпространените вчера обвинения от страна на 26 неправителствени организации, които твърдят, че настанените в бежанските лагери в страната не получават достатъчно храна, както и че има забавяне в изплащането на финансовите им помощи, съобщава БТА, цитирайки "Катимерини".

В отговора на министерството се казва, че всички кандидати за убежище, настанени в съответните центрове на островите и във вътрешността на страната, от 1 октомври получават "три хранения и питейна вода, като има специален режим за групи с особени нужди (диабетици, малки деца според възрастта им и т.н.)".

Министерството уточнява още, че кандидатите за убежище във всички структури ще получат по график предвидената парична сума в края на октомври и няма никакво забавяне в плащанията.

По отношение на твърденията на организациите, че признати бежанци, както и мигранти, получили отказ на молбите си за предоставяне на убежище, остават в центровете за настаняване, защото няма къде другаде да отидат и не получават храна, в отговора си министерството отбелязва, че онези мигранти, които са получили окончателен отказ, са задължени да отпътуват от страната, а "в противен случай може с решение на гръцката полиция да бъдат отведени в центровете за задържане преди депортация". "За улеснение на отпътуването им от страната има специални субсидирани програми в сътрудничество с Международната организация по миграция и ФРОНТЕКС, за които получават съответната информация", се казва в съобщението.

Що се отнася до признатите бежанци, министерството казва, че не "нямат право на престой в структурите за настаняване за кандидати за убежище и трябва да ги напуснат", като същевременно "имат право да работят и могат да поискат помощи, които се отпускат за тяхна подкрепа", а също така "имат достъп до проекта ХЕЛИОС, който се прилага от министерството в сътрудничество с Международната организация по миграция с финансиране от Европейската комисия".

Накрая гръцкото министерство на миграцията съобщава, че в близко бъдеще ще стартират и други проекти за интеграция на признати бежанци с финансиране от Фонда за възстановяване и устойчивост.