Китайските компании в Европа постигнаха добри успехи въпреки пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10302513 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

От съвместния годишен доклад на Търговската камара на Китай в ЕС и компанията за стратегически консултации „RolandBerger“ става ясно, че въпреки негативното влияние на пандемията от COVID-19 печалбите на китайските компании в Европа са се увеличили, предаде Радио Китай.

Според доклада, през 2020 г. китайските компании в Европа са отчели приходи от 150,3 милиарда евро, което е с 1,4% повече в сравнение с 2019 г. Новооткритите работни места от тях са били 320 000, което е с 10 000 повече в сравнение с предходната година. Подадените до Европейското патентно ведомство заявления за регистриране на патенти от китайските компании в Европа са били 13 000, което е увеличение от 10% на годишна база. Те са предимно в сферата на дигиталната комуникация, компютърните технологии, електрическите машини и други.

Председателят на Търговската камара на Китай в ЕС Сю Хайфън заяви, че увеличеният обем на търговията между Китай и ЕС се дължи на бързото икономическо възстановяване на Китай и растящото търсене в Европа.