Пекин пусна в експлоатация на газохранилище с обем от 10 млрд. кубически метра

https://www.24chasa.bg/novini/article/10302611 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Най-големият подемен кластер за съхранение на природен газ в Северен Китай, с капацитет от 10,03 милиарда кубически метра, беше пуснат в експлоатация, предаде Радио Китай. Това ще гарантира стабилно снабдяване с енергия на част от страната през зимата и следващата пролет.

Хранилището „Уей 11“ се намира в Пуян, провинция Хънан, и се оперира от група „Джунюен“, което е част от Китайската петролна и химическа корпорация („Синопек“). Това може да задоволи ежедневните нужди от природен газ за 10 милиона домакинства.

До края на годината предстои да бъдат завършени и пуснати в експлоатация още две съоръжения за съхранение на газ в клъстера „Джунюен“. По предварителни оценки капацитетът им ще бъде 1,116 милиарда кубически метра.

В момента по-голяма част от внасянето от Китай природен газ от Турция, Катар и Русия. По данни на Националното статистическо бюро, местното събиране на газ за периода януари-септември 2021 г. е нараснал с 10,4% на годишна база, достигайки 151,8 милиарда тона, като се въведе вносният се увеличава с 22,2% до 898,5 милиарда тона.