В Циндао започна втората среща на енергийните министри на страните от „Един пояс, един път“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10302665 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В град Циндао бе открита втората среща на енергийните министри на страните от „Един пояс, един път“, предаде Радио Китай. Тя се фокусира върху зеленото и инклузивно бъдеще. В двудневната среща участват присъствено или онлайн министрите на енергетиката и представители от 28 държави и 9 международни организации, както и посланиците на 18 страни в Китай.

Енергийното сътрудничество е приоритет в общото изграждане на „Един пояс, един път“. В настоящата среща участват и представители на 8 нови страни, които се присъединиха към сътрудничеството в областта на енергетиката в рамките на „Един пояс, един път“, включително Куба и Мароко. Директорът на отдела за международни връзки към Държавното управление по енергетиката Хъ Ян каза, че проектите за енергийно сътрудничество играят важна роля в разрешаването на свързаните със селското стопанство, подобряването на жизнения стандарт, опазването на околната среда, подготовката на кадри в страните в обхват в „Един пояс, един път“ и други въпроси.

На срещата бе приета Декларация от Циндао за екологичното енергийно сътрудничество в рамките на„Един пояс, един път“, която призовава страните да предприемат общи действия и да подкрепят зеленото развитие.