ДБ спечели делото, ще има листа и в Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10303807 www.24chasa.bg
Съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов

Съдът окончателно разреши казуса, е-подписите на Христо Иванов и Атанас Атанасов са валидни

Районната избирателна комисия в Стара Загора да регистрира листата на “Демократична България” за вота на 14 ноември. Това отсъди административният съд в града във вторник.

Според съдиите отказът на РИК да регистрира листата на ДБ е незаконосъобразно.

“Удовлетворени сме от решението на съда, защото той съобрази, че приемането на електронни документи, подписани с квалифициран електронен подпис, е задължително за административните органи. Приложи европейското право пряко, така както се полага достойно за един български съд, който прилага закона еднакво спрямо всички”, коментира за “24 часа” юристката на “Демократична България” и депутат в последните два парламента Надежда Йорданова.

До делото в административния съд се стигна, след като РИК - Стара Загора, отказа да регистрира листата на коалицията заради електронните подписи на двамата съпредседатели Христо Иванов и Атанас Атанасов. ЦИК потвърди решението на РИК и дори за малко да дерегистрира още 11 листи, които бяха вписани с е-подписи.

“Вярвам, че ЦИК и РИК ще развият своята практика и ще осъвременят своите процеси. Това, което стана ясно на съдебното заседание, е, че двете комисии чисто организационно все още не са готови да прилагат всички дигитални процеси, които са уредени в закона”, разказа Йорданова.

Нямало създадена организация за приемане на документи с е-подписи, бил един от аргументите, който изразили пред съда от РИК - Стара Загора.

Според ДБ решението на съда давало и утвърдителен отговор на проблема дали може да се ползва електронен подпис, ако не е записано изрично в закона.