Съдиите от ВКС искат непокорната Галина Захарова за свой шеф (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10303934 www.24chasa.bg
Съдия Галина Захарова е с 33 г. стаж като магистрат

С 83 гласа “за” пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) Галина Захарова за председател на съда. В заседанието, което се проведе вчера, са участвали 84 магистрати, като самата тя не е гласувала.

Мандатът на Лозан Панов, който в момента е в неплатен отпуск, изтича на 10 февруари догодина. Изборът на нов шеф трябва да се проведе на 14 януари, като номинации се правят на заседанията на ВСС в четирите поредни четвъртъка на октомври. Две вече минаха.

Кандидатури може да издигат най-малко трима от съдийската колегия, правосъдният министър и пленумът на ВКС. Преди седем години съдиите предложиха Павлина Панова, която също бе зам.-председател на съда, но тогава кадровиците избраха Лозан Панов.

Първи предложението за Захарова са направили на 14 октомври магистратите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите си те посочват, че тя “се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост”.

Пак на 14 октомври се провело и заседание на Наказателната колегия, където също единодушно било решено да се номинира Захарова, която е и нейна шефка.

“Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама!”. Това пък се казва в предложение, отправено към Гражданската колегия на ВКС, която в понеделник също е подкрепила кандидатурата.

Захарова има 33 години магистратски стаж. Тя е правораздавала в Софийския районен, градски и апелативен съд. През 2011 г. заедно с колежката си Капка Костова напуснаха ВСС в знак на протест срещу лобизма в системата. Издигането ѝ за председател на ВКС беше очаквано.