Бизнесът за зеления сертификат: Опорочиха една добра идея

https://www.24chasa.bg/novini/article/10305267 www.24chasa.bg
СНИМКА: Кадър: Нова тв

Масово недоволство предизвиква зеленият сертификат сред ресторантьори, хотелиери, театрали и собственици на фитнеси, показа репортаж в „Здравей, България“ на Нова тв.

Една много хубава идея бе опорочена, защото държавата не се вслуша в идеите ни, заяви пред телевизията Ричард Алибегов от БАЗ. Искахме да бъде включена и държавната администрация и да се признаят тестовете за антителата на преболедувалите. Останалите държави наложиха сертификатите след 60% ваксинирани,а не като при нас при 20%, каза той

Напълно сме изоставени от държавата, тя абдикира от всякакви задължения, е позицията и на хотелиерите. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Няма как да плащаме заплати и осигуровки. Също и тока, чиято цена расте. Всичко това е пагубно”, добави Атанас Димитров от БХРА.

"Една много голяма част от обществото не е регистрирана в системата, че е преболедувала. Те обаче имат антитела и тестовете за откриването им трябва да бъдат признати", казват още от бранша.

„Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Няма как да сме сигурни дали зрителите показват собствения си сертификат или той принадлежи на някой друг, Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.

Според представител на моловете управляващите прехвърлят неуспешната си ваксинационна политика върху бизнеса.

Ще има масови фалити, казват още от бизнеса и посочват, че са изправени през избора или да спрат да работят, или да не спазват заповедта,