Икономисти прогнозират инфлацията да продължи 6-7 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10305309 www.24chasa.bg
Храните непрекъснато поскъпват.

„Няма как да изпреварим Румъния по доходи за един месец просто защото има някаква разлика в инфлацията. Брутният вътрешен продукт на Румъния е с около 20% повече от нашия”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” финансистът Любомир Дацов. Ние сме около половината в ЕС, а не - около една трета, това няма как да се стопи. Нямаме особен повод за национална гордост, каза още той.

„Рекордна инфлация няма. През 2006, 2007 и 2008 са годините с най-висока инфлация. Тогава тя беше около 10%. Тогава тя беше заради много високия растеж. Източниците на този процес са различни и пораженията върху икономическата система са различни”, обясни Дацов.

„Сегашният произход на инфлацията е външен, защото идва от проблеми, които не са в страната. За съжаление този път тя ще продължи по-дълго – 6-7 месеца”, добави Дацов. Възстановяването на веригите за доставки иска време. Според него влияе фактът на цялостната икономическа трансформация в света.

Инфлация не се бори с предварително индексиране, каза Дацов. 

„Намираме се в много деликатна ситуацията. Имаме инфлация, генерирана при предлагането, а не при търсенето. При нея се реагира по-трудно”, добави икономистът Владимир Сиркаров. Инфлацията е изключително деструктивна за хората с по-ниски и фиксирани доходи, посочи той. За съжаление тази тенденция ще продължи и дори ще се ускори до края на годината, смята Сиркаров.