Иван Маджаров, БЛС: Иде моментът, в който пациенти ще бъдат връщани

https://www.24chasa.bg/novini/article/10305454 www.24chasa.bg
Д-р Иван Маджаров Кадър: БНТ

Ако някои си мисли, че обещанията на здравния министър от студиата, че ще има легла за всички, не е вярно. Ще има случаи, в които ще има върнати пациенти и няма да има легла“, предупреди шефът на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Ще дойде момент, в който пациентите ще бъдат връщани, каза той при гостуването си в сутрешния блок на БНТ.

Той твърди, че всички лекари си вършат работата, но са все по-изморени и цял ден изпотени в скафандри и екипи.

Има едно голяма обезверяване сред медиците, констатира той. Те се чувстват като изоставени на своите работни места и към тях се обръщат заразените и вече притеснените хора. Това не е добра роля, смята Маджаров.

Д-р Йордан Спирдонов - носител на наградата Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина на уникални техники, също коментира здравната ситуация у нас.

Той каза, че всички легла в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ, са заети. "Личният пример на всеки един от нас е много важен", смята той.

В последните 6-7 месеца след последната зимна вълна отношението към лекарите е съвсем друго – пресилени данни за злоупотреби за усвояване на едни пари заради коронавируса, съобщи председателят на БЛС Иван Маджаров.

Той не вижда единна държавна политика от всички, не само от здравния министър, който е оставен като самотен стълб да се бори със здравните вълни. Той отказа да коментира COVID зоните с аргумент, че няма нужда от тях, а от бърза диагностика и лечение на хората.

„Българското население не може да се купи антибиотик ли? Представиха на населението нещо, което не може да се бори в COVID вълната“, отсече председателят на БЛС.

Маджаров коментира въвеждането на зелените сертификати на обществени места от четвъртък. Медиците са последното място, в което обществото трябва да се съмнява. Организацията в болниците ще се случи така, че който не е ваксиниран, да си направи бърз антигенен тест. Не виждам защо трябва да коментираме проблема сред лекарите, посочи Маджаров, който би се срамувал, ако някои излезе пред някоя болница и започне да протестира срещу зелените сертификати.

„Ограничени са нашите права, от 15 март миналата година са ограничени и няма как да живеем като преди, ако не се справим с вируса.

Той призова хората да се пазят, за да може по-малко да се търси лекарската помощ с цел здравната система да издържи.

Д-р Йордан Спиридонов и д-р Иван Маджаров коментираха и наградите "Лекар на годината".

"Тази година бяхме улеснени, защото имаше един колега, един човек, който се отличаваше. От началото на кризата до момента вече две години той практически промени своя начин на живот. Практически нямаше почивен ден. Това е доц. Кунчев. Там нямахме съмнение, че той трябва да е Лекар на годината", каза д-р Маджаров.

В останалите категории обаче конкуренцията е била голяма. Раздадени са по няколко награди в категория. Това по думите му показва, че българските лекари са не само всеотдайни към своите пациенти, а и креативни, изпълнени с идеи.

Д-р Спирдонов разказа за постижението, което му е донесло наградата - а именно подложка за сканиране по корем.