Д-р Юлиян Петров, синдикалист: Разумно е да няма зелен сертификат в училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10305990 www.24chasa.bg
Юлиян Петров

Яна Алексиева, Асоциация "Родители": Мерките сега отново са насочени към децата

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров коментира решението за училищата да не бъде въвеждан зелен сертификат като разумно, защото иначе образователната система би останала без преподаватели и би се стигнало до криза.

Петров се спря и на предложението на министър Денков, което касаеше преподавателите, които не желаят да се ваксинират, да имат възможност да преподават онлайн. Той каза по БНТ, че подобна организация няма как да бъде създадена. Трудно би била създадена и организация, при която учениците да бъдат проверявани на влизане в училище.

Яна Алексиева, Асоциация
Яна Алексиева, Асоциация "Родители" Кадър: БНТ

В тв студиото Яна Алексиева от Асоциация "Родители" заяви, че мненията на родителите са разнопосочни. По думите й може би вземането на настоящите мерки е може би закъсняло, предвид нарастването на заразените. Истината е, че сега отново мерките са насочени, вместо към възрастните, към децата, които са на първа линия и отново пред тях стои опасността да бъдат затворени при това за втора година.

Според нея зелените сертификати са добър вариант, но би трябвало да има отсрочка, за да могат хората да се подготвят.

"Тестовете са една друга голяма болна тема", допълни тя и обясни, че има нужда от добра комуникация между властите и родителите, а също и от неинвазивни тестове, за които отдавна се претендира. Тези тестове трябва да бъдат безплатни и достъпни.

Яна Алексиева изрази надежда присъственото обучение да не бъде прекратено. "Училищата правят всичко възможно, за да спазват мерките. Но училището, както всичко друго, има нужда от подкрепа", допълни тя.

По темата дали е удачно предложението в училище да бъдат допускани само деца на ваксинирани родители, тя беше категорична, че за подобно предложение трябва да бъде проведено допитване.

"Изключително важно е всички да се ваксинираме, всички да сме отговорни към децата си, но докато се намери верният път децата губят и знания, и социални умения и не е редно те да плащат подобна цена".