Западни издания коментират поредния сблъсък между Европейската комисия и Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306139 www.24chasa.bg

Полският премиер обвини ЕС в шантаж, скандалът с ЕС се задълбочава, пише в. "Индипендънт" във връзка с поредния сблъсък между Европейската комисия и Полша, предава БТА.

Британският ежедневник отбелязва, че полският министър-председател Матеуш Моравецки е обвинил Европейския съюз в шантаж, на фона на продължаващ правен спор, изостряйки още повече напрежението между Варшава и останалата част от блока.

Във вчерашното си изказване пред Европейския парламент Моравецки от управляващата в Полша партия "Право и справедливост" каза, че страната му е "нападната" от други държави членки, посочва изданието.

"Индипендънт" помества още един материал по темата под заглавие "Защо някои се страхуват от "Полекзит". В Полша някои противници на националистическото правителство се опасяват, че страната може да излезе от ЕС, се отбелязва в статията. "Индипендънт" посочва, че тази седмица Полша ще бъде във фокуса на европейското внимание, както с вчерашното изказване на Моравецки пред ЕП, така и като тема на предстоящата утре и вдругиден в Брюксел среща на върха на съюза, на която се очаква лидерите да се занимаят с правния ребус, създаден от решението на полския Конституционен съд да обяви част от европейското право за несъвместимо с полската конституция.

Полша предизвиква екзистенциална криза в ЕС, пише в. "Вашингтон пост".

Американският ежедневник отбелязва, че Европейският съюз се сблъсква с криза, която може да се окаже най-сериозната досега екзистенциална заплаха за него, Решението на полския Конституционен съд има огромни последици, подчертава изданието.

В тази връзка "Вашингтон пост" цитира интервю на европейския комисар по правосъдието Дидие Рейндерс за американската медия "Аксиос", в което той дори сравнява решението с 6 януари - деня на щурма на Капитолия тази година.

Според повечето наблюдатели извън Полша това решение е тежък удар по европейския проект, отбелязва изданието, но допълва, че все пак вариантът за "Полекзит" остава малко вероятен, не на последно място тъй като повечето поляци искат да останат в ЕС.

Брюксел се зарече да накаже Полша за това, че е оспорила върховенството на европейското право, пише "Файненшъл таймс" в заглавие по темата.

Британското издание отбелязва, че заради решението на Конституционния съд Варшава е заплашена от съдебна битка, спиране на средства и лишаване от правата на членството си в блока.

Полша разделя ЕС, гласи заглавието на коментарна статия в германския вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Авторът пише, че вчерашното изказване на Моравецки пред ЕП е показало ясно колко мощни са центробежните сили в съюза, за които германската канцлерка Ангела Меркел е предупредила в свое изказване миналата седмица.

Тези центробежни сили рушат единството на ЕС и подкопават чувството за общност и ценностната основа на съюза, както и устоите му като правова общност, без което ЕС би се превърнал в обединение на държави, основано просто на икономическата им изгода от членството, се подчертава в статията. Според автора изказването на Моравецки е показало, че той няма желание за диалог.