Христо Бозуков: Горските ще осигурят нужните дърва въпреки по-голямото търсене

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306257 www.24chasa.bg
Министърът на земеделието Христо Бозуков се срещна с шефовете на горските предприятия в опит да се гарантират достатъчно количество дърва за огрев тази зима.

Цените били сходни с миналогодишните - между 37 и 48 лева за кубик, ако се купят от горски склад, и от 5 до 22 лева, когато хората си ги отсекат сами

Шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон въпреки повишеното търсене през тази година. Това стана ясно след среща на земеделския министър Христо Бозуков с директорите на стопанствата.

От страна на министерството и горските предприятия била създадена своевременна и добре действаща организация за редовното предоставяне на дърва за огрев за лични нужди.

Според Бозуков хората трябва да се снабдяват само със законно добити дърва, а при покупка да се проверява за маркировка и задължително да се изисква и съхранява оригиналът на превозния билет, с който са доставени. Директорите на държавните горски предприятия припомнили, че определените за 2021 г. количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметства надхвърлят 1 милион кубични метра. Една трета от тях са предвидени за продажба от дървета, които ще се отсекат сега, а останалото количество - от горски складове. Тазгодишното количество било над отчетеното за миналата година, с което се гарантирало задоволяване на търсенето. Според горските снабдяването с дърва за огрев е сред приоритетите им, а по-голямата част от доставките се извършвали още в летните месеци. Така дървата изсъхват и отделят по-малко вредни вещества при горенето.

Цените през тази година били сходни с миналогодишните, твърдят от горските стопанства. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от склад на цени между 37 и 48 лева за кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 и 36 лева за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището и разходите за добив.

Продажната цена на дървата за огрев, ако хората си отсекат сами, е от 5 до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за кубичен метър и от 12 до 28 лева за широколистните.

Не бива да се допуска дървата за огрев от социална тема да се превръща в политическа и да се употребявана като инструмент за агитация по време на избори, заяви още Бозуков.