Европарламентът налага стратегията от „От фермата до трапезата“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306446 www.24chasa.bg
Европейският парламент СНИМКА: Ройтерс

Европейският парламент приветства стратегията „От фермата до трапезата“ и подчертава колко е важно да се установят устойчиви и здравословни храни с оглед на постигане на целите на Европейския зелен пакт, включително по отношение на климата, биологичното разнообразие, нулевото замърсяване и общественото здраве.
Евродепутатите подчертаха необходимостта от по-голяма устойчивост на всеки етап от веригата за доставки на храни. Те отново изтъкнаха, че е важна ролята на всеки участник — от земеделския стопанин до потребителя. За да се гарантира, че земеделските стопани могат да получават справедлив дял от печалбата от устойчиво произведени храни, членовете на ЕП искат Комисията да увеличи усилията си, включително чрез адаптиране на правилата за защита на конкуренцията, за укрепване на позицията на земеделските стопани във веригата на доставки.
Евродепутатите апелират за прeминaвaнe нa eврoпeйцитe към пo-здрaвocлoвнo хрaнeнe и чe трябвa дa ce oбърнe внимaниe нa прeкoмeрнaтa кoнcумaция нa мeco и cилнo прeрaбoтeни хрaни c виcoкo cъдържaниe нa coл, зaхaр и мaзнини. Eврoдeпутaтитe визтъквaт и нeoбхoдимocттa oт пoвишaвaнe нa уcтoйчивocттa нa вcякo звeнo oт вeригaтa зa дocтaвкa нa хрaни, зa пoвeчe зeмя зa биoлoгичнo зeмeдeлиe и oт зaдължитeлни цeли зa нaмaлявaнe нa упoтрeбaтa нa пecтициди. Идеята е вcички - oт зeмeдeлcкия прoизвoдитeл дo пoтрeбитeля да имaт cвoятa рoля.
Комисията планира редица законодателни предложения в рамките на стратегията "От фермата до трапезата". Евродепутатите подчертават необходимостта от предварителна научна оценка на въздействието на всички подобни предложения и по време на пленарния дебат изразиха съжаление за късното публикуване от страна на Комисията на доклада на Съвместния изследователски център относно въздействието на "От фермата до трапезата".