Гърция инициира проучвания за алтернативно корабно гориво

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306634 www.24chasa.bg
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис

Инициатива за създаване на европейски фонд, който да проучи възможността за алтернативно корабно гориво, поема гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, предаде БТА.
В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Мицотакис предлага създаването на специален изследователски център. Целта на фонда ще бъде координация на всички заинтересовани страни - във и извън сектора на морските превози, които участват в намирането на алтернативни решения за намаляване на въглеродните емисии. Предвижда се и възможност за финансиране на проучвания относно зеления преход в сектора.
Според Мицотакис системата за търговия с въглеродни емисии в ЕС трябва да обхване морския транспорт, но трябва да бъде справедлива. Средствата, които постъпват от закупуването на емисии, трябва да се използват главно за подкрепа в използването на алтернативно гориво. В писмото до председателя на ЕК гръцкият премиер подчертава, че схемата не трябва да засяга конкуренцията в сектора.
Гръцкият морски флот има дял от 58 на сто в ЕС и около 20 на сто в световния търговски флот. Секторът поддържа много добри отношения с всички членове на Международната морска организация, включително със САЩ и Китай. Поради този факт Гърция може да изиграе сериозна роля в координиране на усилията за намаляване на парниковите емисии при морския превоз, пише "Катимерини".
Планира се системата за купуване на въглеродни емисии да обхване морския транспорт от 2023 г. Според Гърция обаче без въвеждането на алтернатива на корабно гориво няма да се постигне намаляване на замърсяването, а ще се доведе до увеличаване на цената на превозите, което от своя страна ще се отрази на потребителите и на компаниите в ЕС.