Китай намали притежавания от него американски дълг с над 21 млрд. долара през август

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306726 www.24chasa.bg

През август Китай е намалил притежаваните от него американски държавни ценни книжа с над 21 милиарда долара, като в момента общото им количество е на най-ниското си ниво от 2010 г. насам. Според експерти, това е ход да бъдат избегнати финансови рискове на фона на опасенията от потенциална дългова криза в САЩ. По данни на Министерството на финансите на САЩ притежаваният от Китай американски дълг е бил на стойност 1,047 трилиона долара през август, което представлява спад от 21,3 милиарда спрямо предходния месец. Въпреки това Пекин остава вторият най-голям външен притежател на държавни ценни книжа на САЩ, след Япония, която е държала в края на август дълг за 1,319 трилиона долара, предаде "Радио Китай". 

Намаляването на притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа винаги е било пазарно решение и страната има набор от алгоритми и професионални институции, които работят и преценяват дали трябва да купуват или продават дълг, посочва в коментар за Global Times Гао Линюн, експерт от Китайската академия за социални науки.

Икономическата ситуация в САЩ и глобалните опасения относно потенциален дефолт по дълга се увеличават, което също е причина Китай да намали притежаваните от него американски ценни книжа, обяснява Лиен Пин, директор на Института за инвестиционни проучвания „Джъсин“. Към началото на септември федералният дълг на САЩ надхвърли 28,7 трилиона долара, като статутът му е в голяма степен подкопан и повече държави може да се присъединят към усилията за диверсификация, смята той. „Ако САЩ продължат да прахосват международното доверие, което имат, допуснат разширяване на дефицита и не спрат да злоупотребяват с икономически и финансови санкции, за да окаже натиск върху други страни, щатският долар в крайна сметка ще загуби статута си на глобално „безопасно пристанище“, предупреждава Лиен Пиен.

Други експерти също са на мнение, че на фона на напрежението между Китай и САЩ икономическият обмен между Пекин и други икономики като ЕС и АСЕАН се увеличава, което води до нарастваща нужда Китайската народна банка да увеличи запасите си от други валути.