Китайски учени разработиха технология за бързо тестване на новия коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/10306742 www.24chasa.bg
Илюстрация Радио Китай

Няма нужда да ви бъркат в гърлото или носа и да чакате 24 часа за резултатите от тестовете за новия коронавирус. Достатъчно е да поемете дълбоко въздух и да издишате в малка торбичка в продължение на 30 секунди, след което получавате резултат само до 5-10 минути. Това е нова технология разработена от китайски учени, предаде "Радио Китай". 

Според резултатите от изследванията на екип, ръководен от проф. Яо Маошън от Института по околна среда на Пекинския университет и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на пекинския район Чаоян, публикувани в онлайн изданието на международното академично списание "Journal of Respiratory Research", изобретението им е кандидатствало за патент за бърз скрининг на COVID-19.

Яо Маошън обясни за медията „Science and Technology Daily“ принципа зад технологията. „Поради промените в начина на дишане химическият състав на издишания въздух при заразените с новия коронавирус е различен от този на здравите хора. Изследванията не се нуждаят от никакви тестови реактиви, а изследваните използват торби за еднократна употреба. Те трябва да поемат дълбоко въздух и да издишат в нея в продължение на само 30 секунди, за да се вземе необходимата проба. Чувствителността на теста е над 95%. В сравнение с тестовете за нуклеинова киселина този метод не само е по-прост и спестява време, но и е много икономичен“, убеден е професорът.