Софийският районен съд ограничи разглеждането на дела заради епидемичната обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10307086 www.24chasa.bg
Сградата на Софийския районен съд СНИМКА: Архив

От днес до 29.10.2021 г. включително, в сградата на Наказателно отделение на Софийския районен съд в София няма да се разглеждат дела, насрочени в открити съдебни заседания с някои изключения, става известно от съобщение, публикувано на сайта на съда.
Мярката е въведена със заповед на председателя на съда от 19 октомври заради усложнената епидемична обстановка, както и големият брой отсъстващи съдебни служители, което води "до липса на възможност за нормално обезпечаване на провеждането на открити съдебни заседания и обслужване на граждани и адвокати". Друга причина е, че в част от съдебните зали и работните помещения липсва естествена вентилация.
Изключение от мярката са: делата, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; дела по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които законът предвижда разглеждане в срок, по-кратък от един месец и други.
Насрочените дела в периода до 29 октомври трябва да бъдат отложени за нови дати, се казва още в заповедта на председателя на съда.