Спор за дати бави затварянето на училищата в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/10307416 www.24chasa.bg
Министър Николай Денков.

Спор между експерти как са бъде изчислена заболеваемостта от коронавирус в столицата бави решението от коя дата да бъдат затворени училищата в София и всички ученици да преминат на онлайн обучение.

Това обясни министърът на образованието Николай Денков. До края на деня той очаквал становището на столичната здравна инспекция, за да издаде заповед.

Вариантите са два - от утре всички ученици в София да са на онлайн обучение или чак от понеделник. Според влизащата в сила тази нощ заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, онлайн минават учениците в общини с над 750 заразени на 100 000 население.

Спорът всъщност е от коя до коя дата се смята 14-дневният период за изчисляване на заболеваемостта, разясни Денков пред "24 часа".

Той специално благодари на Кацаров, че не е вкарал в употреба изискването за зелен сертификат за преподавателите.

Няма ограничаване на правото на труд, а се въвеждат противоепидемични мерки, коментира пък Стойчо Кацаров обвиненията на лекари и социални работници, че с изискването да ходят на работа със сертификат им забраняват да работят. Сертификатът не е само за ваксина, а и за преболедуване и тест, припомни здравният министър.

Мерките важат само за дейности, които са изрично изброени в заповедта, не за църкви и пр., които ги няма в нея, припомни той. Кацаров бе категоричен, че сертификатите се въвеждат само за дейности, които не нарушават всекидневния живот.

Преболедувалите, при които заразата е установена с антигенен тест, също ще могат да си вадят сертификати, гарантира Кацаров. В момента има само за хора, давали писиар тест. Като промяната щяла да важи със задна дата от 1 декември 2020 г.

Това са най-добрите мерки, които избягват пълно затваряне, заяви здравният министър. Те щели да бъдат отменени или при влизане на България в зелената зона, или при висок процент ваксинирани. 

Срещу мерките протестират главно политически сили, коментира още здравният министър. Той гарантира, че е взел решението сам и то не е консултирано д президента Румен Радев.