Общинският щаб: Малките ученици в София да продължат да ходят на училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10307902 www.24chasa.bg
Дончо Барбалов

Щабът разгледа два основни въпроса - единият е свързан с образователния процес, а другия с т.нар. зелени сертификати. Беше представен брой на заболели и карантинирани паралелки. От 1 до 4 клас това са 4% от паралелките, а при по-големите - достигат до 8%. Затова една от препоръките ни е, когато се взима решение за преминаване на дистанционно обучение да се подходи диференцирано и за по-малките ученици да се даде някакъв срок, в който родителите да могат да реорганизират работата си и да се помисли за началото на следващата седмица, ако е необходимо да се въвежда дистанционно обучение. Това съобщи зам.-кметът по финанси и по здравеопазване на София Дончо Барбалов след заседанието на софийския оперативен щаб. То е било водено дистанционно от кмета на столицата Йорданка Фандъкова, която е под карантина след положителен тест за коронавирус. 

Опитът показва, че мерките са много хубаво нещо, но трябва да се въвеждат с известно предизвестие, за да може да се отговори в пълнота на изискванията. От утре би трябвало в социалните домове, в лечебните заведения, в културните институти всички работещи да представят зелени сертификати, което напрактика е много трудно - от днес за утре да се отговори на това изискване освен чрез тестове, които знаем, че струват пари и отнемат време. Може да се помисли дали да не се признае и започнат курс на ваксинация - например, ако днес някой се ваксинира, той ще бъде регистриран вече в системата и утре ще има сертификат за първа игла. В противен случай, ако днес някой се ваксинира, ще трябва да минат 35 дни, докато влезе в сила имунизацията. Затова трябва да се помисли как може да се помогне на хората, обясни Барбалов.

Щабът ще изпрати и писмо до здравното министерство и до просветното ведомство с тези предложения.

Регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души, това докладва директорът на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев на заседание на щаба. Съгласно издадената на 19 октомври, заповед на министъра на здравеопазването присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от 21 октомври.

Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и 8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта, софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на онлайн обучение.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.

В следващите дни Столичната община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина, се казва в съобщение за решенията на щаба.