Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета от подводница

https://www.24chasa.bg/novini/article/10307968 www.24chasa.bg

Северна Корея съобщи, че на 19 октомври е извършила изпитание на нова балистична ракета, която е била изстреляна от подводница, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки държавни медии на КНДР, пише БТА.

Южнокорейските военни още вчера, когато бе регистриран поредният военен опит на Пхенян, заявиха, че според тях става дума за балистична ракета, изстреляна от подводница. Пхенян няма право да изстрелва балистични ракети, нито да прави опити с ядрени оръжия, според резолюции на ООН.

В днешната информация на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) се казва, че новата балистична ракета, е била изстреляна от същата подводница, която е участвала през 2016 г. в изпитание на по-стар модел балистична ракета.

Според анализатори, съдейки по разпространените от КЦТА снимки, става дума за ракета, по-тънка от предишните от този вид, което значи, че на една подводница биха могли да бъдат разположени повече ракети, но с по-малък обсег. Възможно е Пхенян да е по-близо до момента, в който вече ще разполага с боеспособна подводница с балистични ракети, смятат специалисти.

В севернокорейското съобщение се посочва, че новата ракета ще допринесе много за развитието на технологиите и на подводните бойни възможности на военноморския флот на КНДР. Не се съобщава на изпитанията да е присъстват севернокорейският лидер Ким Чен-ун, пише "Дневник".

Според Сеул ракетата е била пусната от морето близо до Синпо, севернокорейско пристанище на Японско море, където Пхенян държи подводници и техника за изстрелване от тях на балистични ракети.

Би Би Си отбелязва, че твърденията за "усъвършенствана технология за контролирано насочване" на ракетата, ако се окажат верни, може да я направят по-трудна за засичане. Режимът в Пхенян от няколко седмици редува тестове на нови отбранителни продукти - от обявяване на изпитания с хиперзвукови до далекобойни оръжия.

Това не е първият тест на изстрелване на ракети от подводница. През октомври 2019 г. имаше подобен опит с балистична ракета "Пукгуксонг-3", при който тя бе изстреляна вертикално, за да се минимизира заплахата за други държави. При различна траектория обаче тя би могла да има обсег около 1900 км и с това да направи уязвими и Япония, и Южна Корея, пише още британската медия. Този пък ракетата е изминала разстояние от около 450 км, преди да падне в Японско море, според южнокорейски данни.