"Александровска" и "Пирогов" спират плановите операции въпреки уверенията на Кацаров (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10308377 www.24chasa.bg
Не съкращаваме лекари, а преструктурираме, излязоха с позиция от Александровска болница.

Столичната Александровска болница спира плановите операции от полунощ по заповед на директора на болницата д-р Атанас Атанасов.

Това научи "24 часа" от медици в болницата. Разполагаме и с копие от заповедта на директора.

Основанието за спирането на операциите е отделянето на допълнителни легла за лечение на болни от коронавирус, след като преди ден Столичната РЗИ нареди големите болници да увеличат капацитета си, а с нова заповед от вторник бе наредено заделяне на още повече легла.

Така "Александровска" трябва да разкрие допълнителни 120 легла, гласи заповедта на столичната инспекция. Така общият им брой става 240, от които 35 - интензивни, което на практика налага и спирането на плановия прием.

"Пациенти, нуждаещи се от спешно или неотложно болнично лечение, няма да бъдат връщани, а такива за планови операции ще бъдат записвани в листа на чакащи", съобщиха от "Александровска".

Ден по-рано, още във вторник, плановият прием е спрян и в най-голямата спешна болница у нас "Пирогов", научи "24 часа". От лечебното заведение потвърдиха информацията.  

В момента там тече преструктуриране, за да могат да се заделят допълнителни легла за прием на пациенти с COVID. Още в неделя от лечебното заведение изпратиха информация до медиите, че от разкритите легла разполагат само с 2 свободни, които до края на деня бяха запълнени.   

По-рано сутринта днес здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че увеличените легла заради вълната от коронавирус няма да спрат плановата дейност на болниците.

"Пирогов" СНИМКА: “24 ЧАСА”