Бареков: Нито имам офшорка, нито съм в "Пандора", нито в кутията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10308574 www.24chasa.bg
Николай Бареков. Снимка Архив

След публикация на bird.bg бившият политик и тв водещ обяви пред "24 часа" че ще съди всяка една българска медия, която замеси и в едно изречение неговото име с думата офшорка

"Никога през живота си не съм регистрирал офшорка, нито притежавал собственост нито в България, нито в чужбина. Това каза Николай Бареков, помолен от "24 часа" за коментар на публикацията "Досиетата Пандора: Бареков и съпругата му укривали офшорка" на сайта bird.bg. В нея се твърди, че жена му Мария Календерска имала офшорка, но нито тя, нито Бареков са я декларирали.

"Нито имам офшорка, нито съм в "Пандора", нито в кутията. Ще съдя всяка една българска медия, която замеси в едно изречение моето име с думата офшорка", каза още Бареков.

По-рано по същия повод той написа във фейсбук:

"Приятели, моля ви, не ми честитете на лични - нямам офшорка, нито сметки към такава и никога не съм имал нещо подобно през живота си. Не съм в Пандора, нито в Кутията и, нито дори в делвата и. Няма ме и в Панама, нито на Британските Верджински острови. Там няма нито ред за мен, нито дори малкото ми име, камо ли документ или снимка или друга следа.

В политиката влязох горе -долу с някой лев спестен, тръгнах си преди три години - гол като пушка.

Обаче сигурен съм, че за Прокопиев има - ама някой кой съвестен от птичките му да се разходи до имението му на Острова и да го пита."

От името на Мария Календерска - жената, с която живее, той публикува следното:

Във връзка с публикацията на уважаваните от мен биволи, искам да направя уточнението, че 20ч. вечерта е откровено невъзможно време за разговори и интервюта за една майка, в случая на 4 деца.
Позицията ми:
Аз и мои дружества нямаме банкови сметки в чужбина. Нито сега, нито в миналото.
Респективно нямаме трансфери от България за чужбина и от чужбина за България.
Нямаме и собственост или имоти в чужбина.
Нямаме кредити към български или чуждестранни банки.
Всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти.
За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път.

Непосредствено след публикацията на сайта, Бареков коментира във фейсбук така: 

Явно още съм все така опасен, след като мекеретата на Прокопиев пак се върнаха към "къщата в Драгалевци" с поредната порция лъжи и неверни внушения по мой адрес и по адрес на Мария Календерска. За жалост не се посвениха да си оцапат ръцете с една българка, родила четирима българи без лев помощ от държавата, която миналата година в същите дни беше на смъртен одър бременна. Боклуците надминаха даже моите очаквания към тях.
Всички права срещу клеветническите скалъпени твърдения ще бъдат потърсени в съда.

Истината е проста - никога и по никакъв начин аз или Мария (която е съвсем отделна личност и няма за жалост брак с мен) не сме имали заедно или поотделно пари, трансфери на пари, офшорни сметки или собственост движима или имот в чужбина. Единствено и само в България пред очите на всички българи - имаше една къща, в която вече десет години живеят четири деца, купена с пари дадени от мен по банков път преди почти 9 години още преди да участвам за кратко и злощастно за репутацията и благосъстоянието ми в политическия живот, след като са получени също по законен банков път от трудови договори с платени дължими данъци към държавата. Къщата огледахте добре по всички телевизии преди 8-9 години.
Е, та копоите на Прокопиев предизборно пак се върнаха на къщата - с нищо по-различно от темите от 2013 година, когато бях на път да направя партия срещу статуквото и да го разруша. Поне са припомнили, че всичко е било подробно проверено от НАП цели две години по времето, когато бях Обществен враг номер 1 на същото статукво.
За разлика от именията и дворците на поръчителя на компромата олигарха Иво Прокопиев (с две партии в джоба) в чужбина и десетките му тайни и скрити собствености - аз нямам НИЩО, безработен съм от години, КАМО ЛИ НЯКОГА ДА СЪМ ИМАЛ НЕЩО ОБЩО С ОФШОРКА и той го знае отлично. Всичко винаги и точно съм декларирал. Проверено! Мария Календерска е декларирала всичко по закон надлежно и коректно пред българските власти и си е платила за това и с пари за данъци, и с много гнусни незаслужени атаки срещу нея през годините. Без привилегията да е била на държавната софра даже и за една секунд