Зам.-областен оглави протеста срещу зеления сертификат в Бургас (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/10308786 www.24chasa.bg
Близо 200 човека се събраха пред сградата на РЗИ Бургас, за да протестират срещу зеления сертификат и ваксините. Снимки:Елена Фотева

Областният управител проф.Мария Нейкова: Категорично се разграничавам от действията му

Зам. областният управител на Бургас Асен Бонджев, който бе назначен на поста от служебния премиер Стефан Янев. през юни, поведе протест на антиваксъри, които с шествие преминаха през централните улици на града и стигнаха до сградата на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на ул. "Александровска".

Преди това протестиращи блокираха възлово кръстовище и окупираха сградата на областната администрация, настоявайки за среща с областния управител проф. Мария Нейкова. Тя обаче бе в командировка в столицата. Тогава  Бонджев слезе при антиваксърите.

"Съжалявам, че се налага да съм в тази позиция, защото би следвало да съм тук сред вас", каза Бонджев, който месеци наред активно се включваше в протестите срещу правителството на ГЕРБ в Бургас. 

След това поведе шествието към РЗИ. Пред протестиращи и медии зам. областният проведе разговор по телефона с директора на здравната инспекция д-р Георги Паздеров.

След среща между двамата бе изготвена подписка с 13 искания, сред които  отмяната на изискването за зелен сертификат, свобода на достъп до учебните и здравни заведения, свободно право на избор за носене на маски и ваксиниране, аутопсия на починалите от ковид.

Ако мерките не бъдат отменени до полунощ, протестиращите се заканиха да организират нов протест в Бургас в 12 ч в на 21 октомври. 

Междувременно областният управител Мария Нейкова категорично се разграничи от действията на заместника си. В обръщение до медиите Нейкова написа, че изразената от Бонджев позиция е лична и е в разрез с позицията на областния управител на област Бургас.

"Подкрепям усилията на Министерски съвет за справяне с усложнената ситуация с разпространението на животозастрашаващия вирус.
Призовавам в тези сложни времена да се доверим на медицината, която е призвана да търси решение за опазване здравето и живота на обществото. Нека бъдем отговорни един към друг и споделим отговорността от действията си, за да можем бързо, така както останалите държави, да се справим със сложната епидемилогична обстановка", заяви Нейкова..