Коалицията на Мая: Нещо ново (прическа), нещо старо (партньори) и нещо назаем (проф. Христов)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309180 www.24chasa.bg
Мая Манолова разчупи кампанията с новата си визия. СНИМКА: ИБГНИ

Не е ясно дали енергията от площада през 2020 г. ще стигне на ИБГНИ да влезе и в новия парламент - социолози дават 3% шанс

Партиите на третия си финал – кой с кого и в каква форма

В каква кондиция стъпват партиите на финалната права за третите тази година парламентарни избори? Факторите, от които зависи представянето им, са изключително много. Като започнем с това, че за първи път у нас ще се проведат едновременно избори за президент и за парламент, а това налага много умно да поставят акцентите и да жонглират между обичайната агитация и отношенията си със “независимите” кандидати за държавен глава. Не са за пренебрегване и финансовите неволи на участниците да поемат още една кампания само в рамките на 8 месеца. Непредвидимата пандемична обстановка, която плаши хората да отидат до урните, и въвеждането на зеления сертификат, което разцепи още по-силно обществото, също стават величина в политичекото уравнение. Изнервени и изморени от усилията да мобилизират електоратите си след двата провалени парламента дотук, много от формациите не успяха да овладеят центробежните сили, които започнаха да ги пропукват отвътре. И всичко това на фона на появилия се нов играч за 47-ото народно събрание - проекта на Кирил Петков и Асен Василев. “24 часа” ще представи в поредица седемте, на които социолозите отреждат да прескочат парламентарната бариера, като започваме от най-малката - ИБГНИ.

Нещо ново, нещо старо и нещо назаем. Така влиза в тази предизборна кампания Мая Манолова - с нова прическа, стар партньор (с ново име), но и нов такъв, назаем от БСП.

За тази една година, откакто коалицията “Изправи се БГ! Ние идваме!” се впусна официално в политиката, Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян неведнъж бяха “разцепвани” от анализатори и медии, но заедно удържаха на политическите бури. И отново заедно, за трети път ще се бори за доверието на избирателите.

Разликата е, че с появата на “Продължаваме промяната” енергията от протеста, гарантирала досега влизането на ИБГНИ в парламента, се разпиля още повече. И това постави сериозно изпитание пред Манолова и партньорите ѝ за преодоляване на 4-процентовата бариера за новия парламент. Последните социологически проучвания дават на коалицията около 3%.

Този път влизането на ИБГНИ явно е на сериозен кантар и битката на Мая е още по-тежка. Тя продължава да разчита на преките си срещи и разговори с хората и е на всяка “гореща” точка в страната, особено ако се подготвя протест. А посланията си отправя основно чрез социалните мрежи.

И ако политическите ангажименти на ИБГНИ остават почти същите и неизменно обърнати към хората, то най-забележимата разлика в тази кампания е... прическата на Мая. Новата ѝ визия изненада мнозина, а политическата фурия с чувство за хумор си

пусна в ТикТок

“магически”

клип, в който с

един скок от

блондинка се

превръща в

брюнетка

След което се закани на мутрите и мафиотите, че ще усетят в тази кампания, че вече не е блондинка.

Всъщност Мая до някаква степен върна цвета на косата си към този, с който влезе в политиката през 2005 г. - кестеняво, макар и с различен оттенък. За тези 16 г. в политиката юристката смени не една прическа и цвят, но все варираше от светлокестеняво през различните нюанси на русо, за да стигне до светлорусото, с което влезе в битката за кмет на София преди 2 г. И за да е по-пълно преобразяването ѝ, смени тупираното каре с леко филиране и игриви букли.

Другото ново е името на коалицията - сменено, защото т.нар. отровно трио си създаде гражданското движение “Ние идваме!”. Така Хаджигенов и Бабикян вече не са просто граждани от протестите, а равноправни политически партньори на платформата на Манолова. Е, името им всъщност вече не е чак толкова ново, но още не се е борило за доказване на избори. “Изправи се! Мутри вън!” се прекръсти на “Изправи се БГ! Ние идваме!” още преди старта на 46-ото народно събрание. Първоначално абревиатурата им бе ИБНИ, но недоглеждането бързо бе коригирано и така се роди ИБГНИ.

Коалицията има и нов партньор, след като Мая

“открадна” едно

от знаковите

лица в миналата

листа на БСП

и в групата им в парламента - проф. Минчо Христов. Самият той стартира политическата си кариера като депутат от “Атака” в 40-ото НС. Сега неговото Движение на непартийните кандидати вече е партньор на ИБГНИ, а професорът стана водач във Велико Търново.

Не стана ясно какво е накарало проф. Христов да смени партньорката си преди новите избори, след като декларира, че с БСП имат прекрасни отношения и общи позиции. “Моята цел е в ИБГНИ аз да бъда мостът, който да бъде хвърлен към БСП и към останалите нормални политически сили в парламента за това в следващия парламент да има правителство. Аз считам, че БСП е една нормална политическа сила и би трябвало да бъде разговаряно с нея”, обясни Христов скока си към Мая.

Официален партньор на коалицията на Манолова вече е и ЗНС на Румен Йончев. Самият той бе депутат от ИБГНИ в рекордно краткия 45-и парламент, а в предходния не успя да вземе мандат от Пловдив-област. През годините Йончев, който мина и през Яне Янев, и през Николай Бареков, също е бил част от лявата коалиция, дори стана червен депутат в 42-ото НС.

От първите места в листите сега отсъства Настимир Ананиев. През юли лидерът на ВОЛТ бе водач в Пазарджик, но не влезе в парламента. Сега обаче даде партията си за регистрация на новия проект на Петков&Василев за участие в изборите заедно със СЕК. Така Ананиев се озова на избираемото второ място за “Продължаваме промяната” в столичния 23-и МИР.

“Ние сме формацията, която е най- близо до хората. Ще се стремим към по- висок резултат на изборите”, заяви Манолова при регистрацията за изборите на 14 ноември. Влязат ли в 47-ия парламент, ИБГНИ ще работи за редовно правителство с партньорите от “Продължаваме промяната”, ДБ, а вратата ще остане отворена за партията на Слави Трифонов. Управленското уравнение обаче ще бъде решавано без ГЕРБ и ДПС.

“Идват” отново с Татяна Дончева – дружбата им с Мая не си отиде заради онази бележка “500 к”

Скандалът около Татяна Дончева и обвиненията на Тошко Йорданов, че е искала да купува депутати от “Има такъв народ”, не се отрази на отношенията ѝ с Мая Манолова и тя остана в коалицията. Зам.-шефката на 46-ото НС бе обвинена, че в разговор с Радостин Василев от ИТН в неговата кантора си драскала на листче “500 к”, което мнозина разчетоха като 500 хиляди. Тя не отрече да е водила разговори с депутати на Слави, за да ги убеждава за кабинет с 3-ия мандат, но бе категорична, че пари не е предлагала. Случката събуди много хейт срещу юристката, а хората на Трифоно обявиха това за началото на края на политическата ѝ кариера.

ИБГНИ обаче отива на изборите отново с регистрацията на трите партии, с които стартира - “Движение 21” на Дончева, ЕНП на Мария Капон и “Движение “България на гражданите” на Димитър Делчев.

А самата Дончева отново е начело на листа. Все пак около името ѝ пак не мина без скандал - официално от централата на коалицията обявиха, че тя ще водач във Варна и Хасково. При регистрирането на листата в Хасково обаче се оказа, че начело е местна фигура - Николай Колев, съсобственик на печатарска фирма. Той обясни пред медиите, че в последния момент от централата решили да заложат на местни хора, като това станало по настояване на хасковския актив.