Учениците минават онлайн в София и общини в 5 области (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10309260 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Николай Денков разговаря с икономическата Даниела Везиева на вчерашното заседание на правителството.

София и още три града поискаха отсрочка до понеделник за децата от 1-и до 4-и клас. Денков опита, но здравните власти не го чуха

Всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 хил. ще се обучават онлайн от 21 октомври (четвъртък). Към момента това са София - град, както и част от областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Решенията в кои общини да се мине онлайн финално се вземат от областните щабове.

В област Монтана вече обявиха онлайн обучение за децата от Лом, Брусарци, Вършец, Медковец, Чипровци, Георги Дамяново и Якимово.

По искане на София Денков е предложил на здравното министерство малките ученици от 1-и до 4-и клас да преминат онлайн от понеделник, но поради липса на отговор от здравните власти и те още от днес остават вкъщи, обясниха от образователното министерство.

За да могат

родителите на

малките ученици

да си вземат

отпуски

и да организират гледането им вкъщи отсрочка за тях поискаха и Берковица, Бойчиновци и Вълчедръм.

“Разговарях лично с министъра на образованието проф. Николай Денков и го запознах с нашите аргументи. Първо - актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап - 4%, 7% - в прогимназиален, и 8% в гимназиален, и второ - нуждата от време родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация. Личното ми мнение е, че най-малките ученици - от 1-и до 4-и клас, трябва да останат на присъствен режим на обучение в училище”. Това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след вчерашното заседание на общинския щаб. Тя го води онлайн, защото е под карантина.

По-късно вчера Фандъкова благодари на просветния министър, който се опитал да защити позицията на софийския щаб. “Жалко, че

въпреки

обещанията

училищата да

затворят

последни

затварят първи”,

написа Фандъкова.

Регистрираната заболеваемост в София на 14-дневна база е 812 на 100 хил. души по данни на директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Детските градини и яслите в столицата ще продължат да работят. При тях карантинираните деца са малко над 3%.

“По време на заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем при обезпечаване на дейността им с персонал от четвъртък”, казва столичният кмет.

Причината е, че съществен процент от персонала няма зелен сертификат. “Може да се помисли дали да не се признае и започнат курс на ваксинация - например, ако днес някой се ваксинира, той ще бъде регистриран вече в системата и утре ще има сертификат за първа игла. В противен случай, ако днес някой се ваксинира, ще трябва да минат 35 дни, докато влезе в сила имунизацията” , уточни зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.

В следващите дни общината ще разкрие още изнесени пунктове за ваксинация, след като такива има вече в метрото, моловете и в кв. “Дружба”. (24часа)